Osnovana Švajcarsko-crnogorska privredna komora

Dodajte komentar

U ponedjeljak, 29. maja 2023. godine, obilježen je početak osnivanja Švajcarsko-crnogorske privredne komore na događaju kome su, pored predstavnika švajcarske poslovne zajednice u Crnoj Gori, prisustvovali Aleksandar Damjanović, Ministar finansija Vlade Crne Gore, Njegova Ekscelencija Urs Šmid, Ambasador Švajcarske u Srbiji i Crnoj Gori i predsjednik Švajcarsko-crnogorske privredne komore i CEO kompanije Sky Express Montenegro, Majo Mićović.

Među članovima-osnivačima nove komore nalaze se kompanije Sky Express Montenegro, Tara Resources, The Chedi Luštica Bay i Hoffmann La-Roche Ltd Podgorica. 

U svom uvodnom izlaganju, predsjednik Švajcarsko-crnogorske privredne komore i CEO kompanije Sky Express Montenegro, Majo Mićović, ukazao je na značaj ove organizacije za dalje unaprjeđenje ekonomskih odnosa između Švajcarske i Crne Gore, kao i za stvaranje novih unosnih poslovnih mogućnosti između švajcarskih i crnogorskih kompanija.

„Naši ciljevi podrazumijevaju stvaranje pouzdanih, efikasnih i dobro usmjerenih odnosa sa glavnim crnogorskim ekonomskim, političkim i društvenim faktorima; podsticanje kompanija sa sjedištem u Švajcarskoj da razviju svoje poslovne aktivnosti na domaćem tržištu, kao i povećanje stabilnosti i transparentnosti i promovisanje profesionalizama i poslovne etike kako bismo postigli švajcarske standarde kvaliteta, inovativni pristup i usklađenost sa regulativama i zakonima’‘, rekao je Mićović.

Ministar finansija, Aleksandar Damjanović potvrdio je podršku Vlade Crne Gore radu Švajcarsko-crnogorske privredne komore i istakao da je Švajcarska među prvih pet država koja ima najveći obim investicija i saradnje sa Crnom Gorom, te da je osnivanje Švajcarsko-crnogorske privredne komore od izuzetnog značaja za jačanje ekonomije Crne Gore.

Njegova Ekscelencija, gospodin Šmid naglasio je da je formiranje Švajcarsko-crnogorske privredne komore značajno postignuće za bilateralne odnose između Švajcarske i Crne Gore. ”Želio bih da čestitam firmama-osnivačima komore na ovom značajnom koraku. Sama struktura osnivačkih firmi ukazuje na raznovrsnost poslovnih aktivnosti koje obavljaju švajcarske kompanije na crnogorskom tržištu, od sajber bezbjednosti i rudarstva do razvoja nekretnina i farmaceutske industrije”.

Nakon obraćanja zvaničnika, uslijedile su prezentacije korporativnih aktivnosti članova osnivača i tom prilikom govorili su: Chris James, izvršni direktor Tara Resources, Jan Albers, generalni direktor The Chedi Luštica Bay, Marija Vukotić, direktorica Hoffmann La Roche-ltd Podgorica,i Majo Mićović, CEO kompanije Sky Express Montenegro.

U zaključnom obraćanju, gospodin Mićović naveo je da je jedna od prvih aktivnosti članova komore planirana već za 2. jun kada će švajcarski investicioni fond Evolution Equity Partners iz Ciriha i Kompanija Sky Express Montenegro donirati 500 licenci za korišćenje softvera namijenjenog edukaciji o sajber bezbjednosti zaposlenima na Univerzitetu Crne Gore. ‘‘Vrijednost donacije iznosi 50.000 evra. Radi se o naprednom obrazovanju o sajber bezbjednosti uz upotrebu softverske platforme koja će ponuditi novi nivo digitalizovanog obrazovanja. Prošle godine Crna Gora je bila suočena sa brutalnim napadima hakerskih grupa, prilikom napada na digitalne resurse Vlade Crne Gore i javnih preduzeća. Efikasna i adekvatna edukacija o sajber bezbjednosti bi trebalo da bude jedan od ključnih koraka u razvoju svijesti i standarda sajber higijene kako bi se suprotstavili budućim mogućim zlonamjernim aktivnostima’‘, rekao je Majo Mićović.  

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *