Ovo je najprodavaniji automobil na svijetu

Dodajte komentar

Još u avgustu 2022. godine, Ilon Mask je najavio da će Model Y postati najprodavanije novo vozilo na svijetu 2023. Iako je brend rastao veoma brzo, smatralo se da je to suviše optimističan cilj, s obzirom na visoku prosječnu cijenu ovog električnog SUV-a srednje veličine.

Ali nedavno smanjenje cijena i Teslina svjetska ekspanzija podstiču potražnju za Modelom Y. Bio je to treći najprodavaniji automobil prošle godine, iza dva veoma popularna imena: Toyote RAV4 i Toyota Corolle.

Prema podacima sa 152 tržišta, Tesla je u 2022. prodao 747.500 primjeraka Modela Y, što je povećanje od 91 posto u odnosu na 2021. godinu, prenosi B92 pisanje portala Motor1.com.

Podaci prikupljeni za prvi kvartal 2023. pokazuju da je Model Y prednjačio sa 267.200 prodatih vozila. To je povećanje od približno 69 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Model Y je imao snažne rezultate u Kini, njegovom osnovnom tržištu, u Sjedinjenim Državama, gdje je porastao za 68 posto, i u Evropi.

Toyota Corolla je na drugom mjestu, uprkos tome što njena prodaja uključuje sve dostupne tipove karoserije: limuzina, karavan i hečbek. Corolla, koja je godinama bila jedan od najpopularnijih automobila na svijetu, zabilježila je pad prodaje u prvom kvartalu, kada je isporučeno 256.400 jedinica.

Ipak, razlika između ova dva modela nije tako velika, što znači da do kraja godine može doći do promjene.

Na trećem mjestu je takođe jedna Toyota, model Hilux, sa 214.700 prodatih vozila.

(Biznisinfo)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *