Veći promet, ali stiže vrijeme nižih marži za proizvođače automobila

Dodajte komentar

Najveći globalni proizvođači automobila u prvom kvartalu ove godine zabilježili su veliki rast prometa, ali dobit to nije ispratila. Konsultanti kompanijama iz ove oblasti zato preporučuju veću disciplinu u troškovima.

Promet je u prva tri mjeseca 2023. porastao za 19 odsto od prvog kvartala prošle, ali je dobit bez uračunatih kamata i poreza, rasla stopom od svega 6,1 odsto, saopštila je konsultantska kuća EY (Ernst & Young).

Profitabilnost je sa devet opala na osam odsto. Među 16 proizvođača koje je EY analizirala, novi lider u maržama bio je Mercedes, prenosi agencija DPA. Sa razlikom između nabavne odnosno proizvodne i prodajne cijene od 14,7 odsto, štutgartska firma je iza sebe ostavila BMW na 14,6 odsto i koncern Kia sa 12,1 odsto. Tesla, koji je ranije vodio, sada je čevtrti sa maržom profita od 11,4 odsto.

„Prvi put od početka 2021. vidimo jasne znake erozije profita, koji više ne raste tako snažno kao promet“, rekao je stručnjak EY za Zapadnu Evropu Constantin Gall.

Tržište se, dodao je Gal, normalizuje.

„Novi automobil uskoro više neće biti tako rijetka roba kao prošle godine, pa će proizvođačima biti sve teže da tržištu diktiraju cijene i izbjegavaju popuste. Vremenu ‘marži iz snova’ u pojedinim kompanijama brzo će doći kraj“, zaključio je Gal.

DPA

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *