Šest lista koje će vas povesti do uspjeha

Dodajte komentar

nate li da ljudski mozak u prosjeku može da zapamti 7 stvari? Iako je vaš mozak sposoban da uskladišti više od 4 terabajta informacija (računarskim jezikom rečeno), ipak nema razloga da ne potražite načine koje će vas osloboditi svakodnevnog i nepotrebnog stresa da nešto ne zaboravite.

Jedna od najefektivnijih taktika za praćenje svih vaših aktivnosti jeste pravljenje lista. One ne samo da vas podsjećaju šta treba da uradite, već vam i daju uvid u to šta ste uradili i na šta sve možete da budete ponosni. Evo 6 lista koje bi trebalo da napravite ako želite da budete uspješniji:

Lista ciljeva
Primarna lista bi trebalo da vam bude upravo ova. Ciljevi vas pokreću i motivišu, daju smisao svakom vašem danu. Lista ciljeva usmjerava vas ka željenom životu, bilo da je riječ o dugoročnim ciljevima kao što je kupovina stana ili kratkoročnim poput plaćanja računa.

Lista zadataka
Važna lista za ispunjenje vaših ciljeva. Pored rutinskih, svaki dan se pojavi bar još jedan neočekivani zadatak koji morate da obavite u nekom vremenskom periodu. Bez ovakve liste, vrlo brzo oni bi se nagomilali i ometali vas da izvršavate čak i rutinske zadatke. Uz ovu listu imate bolji uvid kako da rasporedite svoje vrijeme.

Lista troškova
Kada imate precizan uvid u ono što je apsolutno neophodno da kupite ili platite, moći ćete bolje da rasporedite vaše finansijske resurse, logično. Ipak, mnogi zaboravljaju na ovu važnu listu i troše vodeći se željama, a ne stvarnim potrebama dovodeći sebe u vrlo tijesnu novčanu situaciju.

Lista ličnog napretka
Svi imamo nešto u čemu bismo voljeli da se poboljšamo. Možda je to usavršavanje nekog jezika, možda bolja fizička kondicija. O čemu god da je riječ, znajte da često to nećete moći brzo da precrtate sa liste, ali da je to što je već na listi ogroman korak koji će vas podsjećati čemu stremite.

Lista kreativnih ideja
Možda ne mislite o sebi kao o nekom revolucionaru čija će ideja pomoći milionima ljudi da žive lakše i bolje, pa na kraju pomoći i samo vama. Zbog čega? Vjerovatno niste ni svjesni koliko ste puta mogli da postanete milioner da samo niste zaboravili neku ideju istog momenta kada vam je pala na pamet. Zapisujte!

Lista željenih iskustava
Da vam neko sada kaže da ne morate da mislite o novcu, šta biste sve uradili? Da li biste voljeli da skačete padobranom, vozili avion, plivali sa delfinima? Samo jednim banalnim potezom kao što je zapisivanje vaših snova, vi ih zapravo stavljate u vaš fokus. Kada se fokusirate i otvorite, čuda se dešavaju. Zato slobodno pišite sve moguće i nemoguće što želite da doživite!

Hans BusterSynergy Talents

Izvor: Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *