Cijene nafte rastu drugu sedmicu zaredom

Dodajte komentar

Na svjetskim tržištima cijene nafte porasle su i prošle sedmice, jer se spekuliše da bi OPEC+ grupa mogla dodatno da smanji proizvodnju, s obzirom na to da usporava rast zapadnih privreda.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 1,7 odsto, na 76,95 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,6 odsto, na 72,67 dolara.

Rast cijena drugu sedmicu zaredom posljedica je i poruka vodećih proizvođača o snabdiejvanju uoči redovnog sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika na kojem će se ponovo razmatrati proizvodna politika. U aprilu je OPEC+ odlučio da smanji proizvodnju za dodatnih 1,16 miliona barela dnevno kako bi uravnotežio cijene, a saudijski ministar energetike podigao je prošle sedmice prašinu izjavom da bi trgovci koji špekulišu s padom cijena ponovo moglo da dožive neugodno iznenađenje. To se protumačilo kao signal da će grupa  ponovo smanjiti proizvodnju. Ali, potpredsjednik ruske vlade Aleksander Novak u četvrtak je izjavio da, po njegovom mišljenju, neće povlačiti nove poteze budući da su odlučili da smanje snabdijevanje prije samo mjesec dana.

Podršku cijenama pružio je u međuvremenu snažan pad zaliha nafte u SAD sedmicu prije, za gotovo 13 miliona barela, što ukazuje na jačanje potražnje na početku ljetne sezone putovanja.

Ipak, rast cijena nafte bio je ograničen jer se ne zna koliko će se usporiti rast zapadnih ekonomija i hoće li biti izbjegnuta recesija, s obzirom da će zbog visoke inflacije centralne banke zapadnih zemalja vjerovatno nastaviti s povećanjem kamata. Tako je prošle sedmice nekoliko zvančnika američke centralne banke poručilo da inflacija ne popušta dovoljno brzo i da je moguće dalje podizanje kamatnih stopa.

Njemačka ekonomija je uronila u recesiju, s obzirom da je tamošnji bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom tromjesečju pao drugi kvartal zaredom.

Uprkos rastu dvije sedmice zaredom, cijene nafte i dalje su u znatnom minusu od početka godine, oko 10 odsto.

Hina

TAGOVI: , , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *