U turističke komplekse uloženo 70 miliona

Dodajte komentar

Da je Crna Gora okrenuta razvoju turizma i unapređenju turističke ponude odavno je poznato, a podaci za prošlu godinu pokazuju da je u najznačajnije turističke komp lekse u našoj državi uloženo više od 70 miliona eura.

Najveća ulaganja bila su na Primorju, u rizorte Porto Montenegro, Luštica bej i Mamula, a investitori su za te projekte izdvojili čak 63.590.000 eura, pokazuju podaci iz izvještaja Agencije za investicije za 2022. godinu, na koji je Vlada dala saglasnost na poslednjoj sjednici.

Kada je riječ o Porto Montenegru, lani je investirano nešto iznad 27 miliona eura, a investicija se odnosi na izgradnju rezidencijalnog naselja Boka place.

– Kada je riječ o projektu Boka Place, u prvoj polovini 2022. godine završeni su radovi na konstrukciji svih funkcionalnih cjelina, i to na hotelu kategorije pet zvjezdica, blokovima 1,2,3 i 4, stambenim blokovima 5 i 6, te na objektima Supermarket & Gym, kao i Cynema & Data Centre. Za fazu 7, koja obuhvata spoljno uređenje UP4-1, u oktobru2021. godine potvrđena je revizija tehničke dokumentacije, odnosno glavnog projekta, i pribavljene su saglasnosti od relevantnih javnih ustanova za prijavu gradnje, navodi se u izvještaju.

– Porto Montenegro je projekat čija je investicija premašila ugovorenu visinu investicije od 450 miliona eura, pa je u dosadašnjem periodu u realizaciju projekta, prema podacima dobijenim od investitora, investirano 839,6 miliona eura, piše u izvještaju.

U okviru projekta Luštica Bej završena je izgradnja stambenog objekta sa 16 apartmana, a u toku je izgradnja 11 objekata sa 89 apartmana, kao i dvije vile. Takođe, pripremljena je projektna dokumentacija za Marina hotel sa 200 smještajnih jedinica, tri vile, 16 stambenih objekata sa 60 stanove, a vođeni su i pregovori sa potencijalnim operatorima budućeg hotela. Što se tiče Marine, faza II je završena, uključujući pripadajuću infrastrukturu za potrebe korisnika marine, a tokom ljeta 2021. godine izgrađena je obalna staza između Marine i plaže Oblatno. U ove projekte lani je investirano nešto više od 26 miliona.

U projekat na ostrvu Lastavica sa tvrđavom Mamula uloženo je 8,9 miliona eura, a završeni su konzervatorski radovi, kao i pripremanje hotela, te radovi uređivanja ostrva, postavljanje rasvjete… Ukupna vrijednost do sada uloženih sredstava trebalo bi da premaši 36 miliona eura.

Najmanje sredstava uloženo je u objekte HTP “Ulcinjske rivijere”. Vlasnici su prošle godine investirali samo u renoviranje glavnog restorana u okviru kompleksa, za šta je bilo potrebno 600.000 eura, prenosi Dan.

Na sjeveru investirano samo u skijalište u Kolašinu

Jedino veće ulaganje na sjeveru odnosi se na kolašinsko skijalište 1600, u koje je prošle godine uloženo 6.799.149 eura. Ukupna ulaganja do sada iznosila su 12.373.377 eura. Prema informacijama koje su Agenciji dostavljene od strane investitora, lani su nastavljeni radovi na objektu “K16” (objekat S), a u toku su i radovi na uređenju terena. Započeti su i radovi na izgradnji hotela.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *