Jubilarni Samit ministara finansija, guvernera centralnih banaka i direktora poreskih uprava od ponedjeljka u Budvi

Dodajte komentar

Jubilarni X Samit ministara finansija, guvernera centralnih banaka i direktora poreskih uprava u organizaciji Saveza ekonomista Srbije počeće u ponedjeljak u hotelu Splendid u Bečićima.

Centralna tema najvećeg godišnjeg regionalnog finansijskog i monetarnog skupa koji će trajati do 30. maja je “Finansijska i monetarna stabilnost regiona u neizvesnim vremenima produžene geopolitičke i ekonomske krize”.

Skup će pozdravnim govorima otvoriti predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović i guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić.

Prema najavi, na prvom panelu sa guvernerima centralnih banaka govoriće se kako u nestabilnim vremenima postići i očuvati stabilnost cijena i bankarskog sistema.

Drugog dana će učesnike pozdraviti ministar finansija Crne Gore Aleksandar Damjanović, koji će sa kolegama u nastavku govoriti na panelu „Zdrave javne finansije – ključni preduslov privrednog rasta i izgradnje moderne tržišne privrede i u uslovima produžene geopolitičke neizvjesnosti“.

Program će zatvoriti treći panel „Reforma i modernizacija poreske uprave – ciljevi, dometi i ograničenja“ sa direktorima poreskih uprava.

Samit će na jednom mjestu okupiti ključne kreatore fiskalne i monetarne politike svih zemalja regiona, predstavnike najvažnijih međunarodnih finansijskih institucija i vodeće ljude najvećih banaka, kompanija i osiguravajućih društava iz cijelog regiona.

“Ovogodišnje okupljanje finansijske i poslovne elite biće prilika za razmjenu mišljenja o perspektivama regiona u izuzetno drugačijim okolnostima, koje prije svega karakterišu visoka inflacija, rast kamatnih stopa centralnh banaka ključnih zemalja svijeta, usporavanje privredne aktivnosti, pojačana nestabinost bankarskog sektora u SAD i komplikovana geopolitička situacija, naročito nakon izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba u februaru 2022. Samit će biti prilika da se iz prve ruke od kreatora fiskalne i monetarne politike zemalja regiona čuje kako će oni reagovati kako bi se ublažile negativne posljedica ovih nepovoljnih globalnih kretanja, kakve se mjere planiraju za usporavanje inflacije, uz istovremeno očuvanje stabilnosti bankarskog i uopšte finansijskog sistema, ali i za ubrzanje privrednog rasta, kako bi države regiona izbjegle recesiju, koja ozbijno prijeti nekim od najrazvijenijih zapadnih zemalja”, stoji u najavi ove konferencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *