Vlada kupuje većinski udio u Montenegroberzi, već trgovala dio Atlas banke?

Dodajte komentar

Vlada je najavila kupovinu većinskog paketa akcija Montenegroberze otkupom udjela nekadašnje Atalas Grupe i s njom povezanih komapnija.

Riječ je o odluci koja je juče donesena na takozvanoj “elektronskoj sjednici”, što formalno znači da je ona virtuelno održana, a većina prisutnih bila saglasna s tada prezentovanom Informacijom o važnosti učestvovanja Države Crne Gore na tržištu kapitala.

U Vladinom dokumentu se najavljuje kupovina udjela u samoj Montenegroberzi “što bi doprinijelo institucionalnom prisustvu države na ovom tržištu”.
“Razlog za takav potez je trenutna vlasnička struktura crnogoske berze, gdje takva da udio od preko 50% imaju investiciona društva čiji akcionari ne mogu da ostvaruju prava koja im pripadaju p0 osnovu vlasništva nad akcijama u Montenegroberzi, po osnovu sudskih odluka o blokadi imovine”, rečeno je iz Vlade.

Do juče u akcionarskoj strukturi Montenegroberze, najveći udio od 33,5490% imao je Atlas Mont. Slijedi Istanbulska berza sa 24,4340%, Investiciono društvo “CG broker-diler 17,2596%, Atlas grupa 6,1747%, te Atlas banka 5,7924%.

S obzirom na to da su Atlas Mont, CG broker-diler, Atlas grupa i Atlas banka blokirani odnosno u stečaju, otkup upravo ovog udjela bi značajno promijenio cijelu sliku kako Montenegroberze, tako i berzanskog tržišta u Crnoj Gori.

“Imajući u vidu da stečajni postupak nad Atlas bankom u stečaju podrazumijeva tržišnu valorizaciju stečajne mase u pravcu maksimizacije interesa stečajnih povjerilaca (od kojih je najveći Fond za zaštitu depozita – Država) to je za očekivati da sama Država, zbog gore navedenog interesa, otkupi akcije Atlas banke”, stoji u informaciji.

Navodi se i da bi prilikom preuzimanja paketa 197 akcija ove finansijske institucije po cijeni od 600 za akciju država za 118.200 eura dobila 5,79% vlasništva i time omogućilo pravo na sazivanje Skupštine akcionara, uključujući predlaganje jednog člana Odbora direktora.

Na sajtu Montenegroberze juče je registrovana upravo takva transakcija. Naime u 13.35 sati otkupljeno je pomentih 197 akcija za 118.200 eura, što praktično ne ostavlja mogućnost za drugo tumačenje osim da je država već otkupila udio Atlas banke.

Naredna redovna Skupština akcionara Montenegroberze zakazana je za 19. jun.

Bankar.me

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *