Sava otkazala dokapitalizacijsku skupštinu

Dodajte komentar

Društvo Sava otkazalo je skupštinu zakazanu za 29. maj na kojoj bi trebalo da se odlučuje o dokapitalizaciji kojom bi se firma razdužila. Kako navodi Finance, razlog otkazivanja bila je predložena dokapitalizacijska cijena dionice koja je bila previsoka.

Kao razlog za otkazivanje dokapitalizacijske skupštine Sava je navela administrativne razloge, navodi se u objavi na Ajpesu. Iz firme nisu dali više detalja.

Sava je u sazivu objavljenom krajem aprila predložila skupštini dokapitalizaciju realnim ulozima Slovenačkog državnog holdinga (SDH) i Kapitalske družbe (KaD), koji bi Savi dodijelili po 16 miliona eura svojih potraživanja za ovu svrhu. Kapital društva tako bi trebalo da poraste za 9,9 miliona eura. Emisiona vrijednost dionice iznosila bi 3,22 eura.

Kako piše Finance, previsoka predložena cijena dokapitalizacijske dionice navodno je razlog otkazivanja skupštine. Knjigovodstvena vrijednost dionice na kraju prošle godine bila je 1,55 eura. Protiv predložene cijene od 3,22 eura po dionici vjerovatno su bili u SDH i Kadu, koji zajedno imaju 90 odsto kapitala.

Nezvanični izvori objašnjavaju da je spor oko cijene udjela u dokapitalizaciji povezan s namjerom istiskivanja manjinskih dioničara iz kapitala Save. Dokapitalizacija bi otvorila put spajanju Save i njene firme kćerke Sava Turizem u jedno društvo.

Konvertovanjem dugova Sava bi bila znatno rasterećena. Dvojici državnih vlasnika još duguje više od 50 miliona eura. Kredit firme istječe krajem juna.

Finance/SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *