Rast indeksa azijskih berzi na kraju sedmice

Dodajte komentar

Azijsko-pacifička tržišta su mješovita nakon što je Wall Street zabilježio tehnološki rast predvođen Nvidijom, a američki pregovarači približili su se dogovoru o gornjoj granici duga samo sedmicu prije nego što se vlada suoči s potencijalnim bankrotom.

U Japanu je Nikkei 225 porastao 0,92%, premašivši granicu od 31.000 i vodeći u porastu u regiji, dok je Topix također zabilježio rast od 0,15%.

Osnovna inflacija u Tokiju, koja isključuje troškove namirnica i goriva, porasla je za 3,9%, što je najbrži tempo od 1982. Indeks potrošačkih cijena za glavni grad Japana, koji se smatra mjerilom za stanje u cijeloj zemlji, porastao je sporije od 3,2% u maju u odnosu na aprilsku brojku od 3,5%.

Južnokorejski Kospi porastao je 0,17%, dok je Kosdaq neznatno porastao. U Australiji je S&P/ASX 200 bio neznatno viši nakon što je poništio ranije gubitke.

Tržišta kontinentalne Kine su se suprotstavila trendu i pala, sa Shanghai Composite padom od 0,32%, a komponentom Shenzhen 0,51%.

Hongkonški Hang Seng indeks zatvoren je zbog praznika, nakon što je u četvrtak dosegnuo najniži nivo ove godine.

Tokom noći u SAD su tri glavna indeksa završila mješovito. Dok je tehnološki bogat Nasdaq Composite porastao 1,71%, a S&P 500 dobio 0,88%, Dow Jones Industrial Average je neznatno pao i izgubio 0,11%.

Hina

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *