Kanađani traže 200.000 eura obeštećenja zbog raskida ugovora

Dodajte komentar

Kanadska kompanija “Eviana Health Corporation sa sjedištem u Vankuveru potažuje 200.000 eura obeštećenja od bivših članica konzorcijuma “Montenegro Bio Science i “Ramel i Prijestonice Cetinje zbog neizvršavanja obaveza koji je prema biznis planu, podrazumijevao bavljenje uzgojem industrijske konoplje i ekstrakcijom ulja CBD-a (cannabidiol) iz suvog cvijeta industrijske konoplje za industrijske i prehrambene svrhe.

Prijestonica je sa konzorcijumom potpisala sporazum o zakupu kompleksa nekadašnje fabrike “Obod” na period od 30 godina, a čitav projekat je podrazumijevao ulaganje u iznosu od 10 miliona.

Ipak do realizacije projekta nikada nije došlo, a prvi problemi krenuli su već krajem 2019. godine.

“Komisija za sprovođenje postupka prikupljanja ponuda obavlja javno otvaranje ponuda, a kao izabrani ponuđač bira se ovaj konzorcijum, nakon čega, a u skladu sa uslovima iz javnog poziva, kanadska kompanija za svoj i za račun prva dva tužena vrši uplatu iznosa od 300.000 eura na Escrow račun Prijestonice. Uz to 6. februara 2020. godine između prvog tuženog kao nosioca konzorcijuma i Prve banke, potpisuje se ugovor o izdavanju garancije, pri čemu se uplaćeni depozit, koji se nalazio na Escrow računu iz nepoznatih razloga transferiše na račun “Montenegro Bio Science” i zadržava kao 100 odsto keš kolateral za izdavanje bankarske garancije”, navodi su tužbe predate Privrednom sudu.

Kako početkom 2020. godine dolazi do vanrednog stanja u državi zbog pandemije koronavirusa Vlada donosi niz mjera koje se tiču odlaganja plaćanja zakupa koje su se, razumno, reflektovale i na predmetni ugovor.

“U periodu jesen-zima 2020. godine, obavljen je niz sastanaka, kako bi se našlo rešenje za realizaciju ugovora, no bez obzira na insistiranje kanadske kompanije, nastao je problem zbog izostanka kooperativnosti od strane “Montenegro Bio Science” kao nosioca konzorcijuma. Nakon sastanka, članovi konzorcijuma su obavijestili Prijestonicu da nije došlo do neophodnih dogovora i da nijesu riješili problem organizacije. Takođe, nisu riješili ni način finansiranja i saopštili su da ne postoji mogućnost realizacije projekta”, stoji u tužbi kanadske kompanije.

Kanadska kompanija takođe tvrdi da povraćaj od 200.000 eura potražuju iz razloga što su ga uplatili za račun ostalih članica konzorcijuma, te da im pripada povraćaj srazmjernog iznosa, kao i da su zbog propalog projekta izgubili 100.000 eura. Ipak tuženi odbacuju ove navode, ističući da nosilac projekta nije bio dužan da uplaćuje sredstva za njihov račun, već da su sredsta s lužila kao bankarska garancija u slučaju neizvršavanja projekta i zatražili su odbacivanje tužbe.

Osim neotvaranja fabrike čokolade, ovo je drugi veliki projekat koji u pos lednjih deceniju i više nije realizovan na Cetinju.

Prijestonica raskinula ugovor u maju 2021.

Skupština Prijestonice u maju 2021. godine raskinula je ugovor sa konzorcijumom zbog neizvršavanja ugovora i nemogućnosti finansiranja istog. Konzorcijum se prilikom potpisivanja obavezao da u periodu od dvije i po godine od potpisivanja ugovora investira najmanje 10 miliona eura, te da izdvaja na račun Prijestonice minimalno 10 odsto od ostvarene neto dobiti. Zakupac se obavezao da plaća i mjesečni zakup, odnosno da po tom osnovu godišnje uplati na žiro račun Prijestonice 660 hiljada eura, do čega na kraju nije došlo.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *