Suđenje Donaldu Trumpu počeće u martu 2024.

Dodajte komentar

Suđenje bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu za optužbe da je falsifikovao poslovne podatke kako bi prikrio novac plaćen za ućutkavanje porno zvijezde Stormy Daniels, počeće 25. marta sljedeće godine, rekao je sudija.

Sudija Juan Merchan na sudu na Menhetnu odredio je datum tokom saslušanja na kojem se bivši predsjednik SAD-a pojavio putem videokonferencije s Floride.

Trump se izjasnio da nije kriv po 34 tačke optužnice za krivotvorenje poslovne dokumentacije. Bivši predsjednik tokom saslušanja je ćutio, a sudija je razgovarao samo s njegova dva advokata. Prema izvještajima američkih medija, Trump je nevoljno digao ruke kada je objavljen datum suđenja, budući da će proces započeti upravo u vrijeme stranačkih predizbora sljedeće godine.

Merchan je veći dio 15-minutnog saslušanja proveo pregledjući naredbu izdatu 8. maja koja postavlja osnovna pravila za Trumpovo ponašanje u vezi sa suđenjem. Obavijestio je Trumpa o ograničenjima da javno iznosi određene dokaze koje su predali tužiteljki.

“Trump može da govorio slučaju i brani se, rekao je, ali ne može koristiti dokaze za napad na svjedoke ili objavljivanje osjetljivih dokumenata na društvenim mrežama. Ako prekrši naredbu, prijeti mu kazna za nepoštovanje suda”, dodao je sudija.

Tužioci su rekli da je takav nalog bio potreban zbog Trumpove istorije napada na društvenim medijima i rizika da bi svjedoci mogli da budu uznemiravani.

HRT

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *