Neto dobit Gazproma naglo pala prošle godine

Dodajte komentar

Ruski energetski gigant Gazprom izvijestio je da mu je neto dobit u 2022. godini znatno smanjena zbog većih poreskih obaveza, a obim izvoza prepolovljen.

Gazpromova neto dobit, prema Međunarodnim računovodstvenim standardima, pala je za 41,4 odsto – na 15,77 milijardi dolara, a spoljni prihod porastao je 14,4 odsto. Obim izvoza gasa gotovo je prepolovljen – na 101 milijardu kubnih metara.

Zbog ruske invazije na Ukrajinu Zapad je prošle godine Moskvi i ruskim državnim kompanijama uveo oštre sankcije, podsjeća agencija Reuters. Gazpromov gas nije direktno sankcionisan, ali u Evropu stiže još samo cjevovodom Družba preko Ukrajine.

Gasovodi Sjeverni tok 1 i 2 teško su oštećeni u eksplozijama u Baltičkom moru, čiji uzrok još nije objavljen. Evropske vlade posumnjale su u sabotažu, Danska, Švedska i Njemačka pokrenule su istragu, ali su odbile da objave rezultate, pozivajući se na nacionalnu bezbjednost.

Bez cjelogodišnje dividende

Upravni odbor ruske gasne kompanije odlučio je da neće isplatiti dividendu za cijelu 2022, nakon što je isplatio polugodišnju dividendu od 15 milijardi dolara.

Kako je pojasnio zamjenik izvršnog direktora Gazproma Famil Sadigov, šestomjesečna dividenda već je premašila propisanu polovinu godišnje neto dobiti, pa je odlučeno da se dividenda za cijelu godinu zadrži na tom iznosu.

“Nismo čekali godišnje rezultate poslovanja već smo dioničarima pružili mogućnost da tako značajan iznos dobiju avansno. Zato dividenda koju su primili ima veću realnu vrijednost od isplate istog iznosa na kraju godine”, objasnio je Sadigov.

Hina

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *