Ko se boji digitalnih valuta centralnih banaka?

Dodajte komentar

Kada je First Republic banka propala, američka Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) je organizovala prodaju njene imovine JPMorgan Chase-u. Time je prekršeno osnovno pravilo FDIC-a da nijednoj banci koja posjeduje više od 10% osiguranih američkih depozita ne bi trebalo dozvoliti da se dalje širi preuzimanjem druge američke banke. Ali, pošto se time štedi novac poreskih obveznika namijenjen za pomoć banci, vlasti su dozvolile – što je na kraju i pomoglo – da najveća američka banka, koja je već institucija s oznakom prevelika da bi propala (TBTF), postane još veća.

U rijetkoj predstavi dvostranačja, i demokrate i republikanci su aplaudirali postupcima FDIC-a, radujući se što je JPMorgan uskočio s planom „privatnog sektora“ kako bi izbjegao opterećenje poreskih obveznika. Nažalost, istina je bila manje hrabra: Jamie Dimon, sveprisutni šef JPMorgan Chasea, ispregovarao je kreditnu liniju od 50 milijardi dolara i sporazum o podjeli rizika s FDIC-om koji će rezultirati gubitkom od 13 milijardi dolara za američke poreske obveznike. Ukratko, preuzimanje First Republic banke opteretila je Amerikance kako velikim poreskim dugom, tako i većim sistemskim rizicima koji su implicirani u velikoj TBTF banci.

First Republic banka je bila mala, ali njena sudbina je predznak većih stvari. Zbog rasta cijena i (u manjoj mjeri) plata, javni dug SAD kao udio u nacionalnom dohotku se smanjio. Ali, s obzirom na to da su Federalne rezerve (Fed) povećale kamatne stope kako bi zaustavile inflaciju, vrijednost državnih zapisa u bilansima banaka je opala (zašto kupovati polovnu obveznicu s niskim prinosom kada možete kupiti svježu s većim prinosom?). A pošto trezorski zapisi čine većinu sigurnih sredstava koje banke drže, uslijedili su bankroti poput onih Silicon Valley banke, Signature banke i First Republic banke.

Malo je vjerovatno da će se ova dinamika uskoro završiti. Više banaka će propasti, što će pomoći da TBTF banke predstavljaju još veće sistemske rizike za cijelo društvo. Osim što obmanjuju javnost da se novac poreskih obveznika ne troši, vlasti postavljaju teren za buduću bankarsku krizu, koja će ogorčenu javnost natjerati da plaća još više.

Postoji alternativa poreskim davanjima u slučajevima apsorpcije malih banaka poput First Republic od strane megabanka kao što je JPMorgana. Na taj način troškovi pokrića neosiguranih depozita ne bi bio prebačen na poreske obveznike, a to se može korištenjem: depozita Fed-a ili, ekvivalentno, postepenim uvođenjem digitalnog dolara koje bi emitovao Fed. Evo kako bi digitalna valuta američke centralne banke (CBDC) mogla da funkcioniše u slučaju First Republic banke. Umjesto da FDIC garantuje bankovne depozite novcem poreskih obveznika, Fed kreira digitalne račune (ili novčanike) za štediše First Republic banke i kreditira njihov bilans. Deponenti mogu da zadrže novac na svom novom Fed računu, vršeći plaćanja sa korisničkim imom i PIN-om koji im je dostavio Fed, ili mogu da prenesu saldo na račun bilo koje druge banke.

Dok su na njihovom računu u Fedu, njihove depozite de facto garantuje Fed i to bez potrebe da se opterećuju poreski obveznici ili naplaćuju naknade drugim bankama. Ako je Fed zabrinut da će povećanjem ponude novca doći do inflacije, može novi novac „ugušiti“ prodajom ekvivalentne vrijednosti neke od imovine, poput hipoteka i obveznica koju već posjeduje.

Ovako su poreski obveznici u potpunosti zaštićeni, dok megabankama poput JPMorgana, nije dozvoljeno da rastu još više. Uz to, Wall Street bi se konačno suočio sa dobrodošlom konkurencijom koju bi donijeli Fedovi računi, primoravajući učesnike da podignu uloge u svojoj igri. Zamišljam ogorčene protivnike CBDC-a koji žure na svoje tastature da me osude da sam pomogao u podlim naporima Velikog brata da preuzme kontrolu nad svakom transakcijom građana. Ali, laju na pogrešno drvo. Digitalni novac je već tu i sve više eliminiše gotovinska plaćanja. Na kraju krajeva, Poreska služba (IRS), FBI, pa čak i lokalna policija imaju pristup našim plaćanjima. Justinu Trudeauu, kanadskom premijeru, nije trebao CBDC da zamrzne bankovne račune kamiondžija koji protestuju protiv vakcinacije. Banke i Big Tech kompanije redovno prekidaju ili odbijaju da trguju sa ljudima čiji se stavovi smatraju neprikladnim. Drugim riječima, mi već živimo u tehno-feudalnom društvu u kojem treba zahtijevati od naših banaka, a indirektno i od naše vlade, dozvolu za plaćanje. Naša digitalna plaćanja mogu da zabrane kompanije za izdavanje kartica, banke, birokrate i drugi neodgovorni, sakriveni posrednici. Možda CBDC-ovi mogu doprinijeti većoj privatnost građana u odnosu na sadašnji status quo i zaštititi nas od pretjerano centralizovane moći. Provjere i ravnoteže se mogu uvesti na osnovu dva samostalna i odvojena sistema za upravljanje podacima. Sistem koji upravlja računima Fed-a može biti potpuno anoniman (baš kao što su kripto računi anonimni i identifikovani dugim nizom brojeva), dok poseban sistem pod nadzorom relevantnih vlasti može provjeriti nezakonite aktivnosti, kao što su utaja poreza i pranje novca.

Stoga, pravilno i demokratski kontrolisano uvođenje CBDC-a može donijeti višestruke prednosti za bolju naplatu poreza, borbu protiv deflacije i bolju zaštitu od Velikog brata (i njegove brojne male braće). Zašto su toliko gnjevni oni kojima ne smetaju nadzor i kontrola koju nad nama već ima digitalni novac koji kontroliše Wall Street? Ko se zaista boji CBDC-a? Nekada davno, pohlepa duvanskih kompanija bila je kanalisana kroz libertarijanski bijes zbog ograničavanja slobode pušača da izaberu da obole od raka. Ovoga puta, bijes služi interesima bankara koji paniče zbog mogućnosti otvaranja Fed računa. Dimon i drugi gospodari TBTF univerzuma imaju pravo da se plaše, jer bi Fedov CBDC ugrozio izgradnju njihove imperije. I bankari širom svijeta s pravom se plaše da mnoge od njihovih unosnih usluga više neće biti potrebne. Sa tim „neposredovanim“ uslugama – poput držanja depozita, obrade plaćanja i još mnogo toga – oni odjednom ne bi mogli da drže društva kao taoce.

Izvor: Project Syndicate

Autor: Yanis Varoufakis, bivši ministar finansija Grčke, lider je stranke DiEM25 i profesor ekonomije na Univerzitetu u Atini

Prevod: Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *