Prekinuti pregovori o podizanju limita javnog duga SAD

Dodajte komentar

Pregovori o gornjem limitu američkog javnog duga naglo su stali danas, nakon što je glavni saveznik predsjednika republikanskog Predstavničkog doma Kevina Makartija, republikanski predstavnik Geret Grejvs iz Lujzijane rekao da je vrijeme da se ”napravi pauza” u pregovorima.

Grejvs je izašao sa sjednice koja je trajala jedan sat i rekao je da postoje praznine između republikanaca u Predstavničkom domu i demokratske administracije.

“Vrijeme je da se pritisne pauza jer (sjednica) jednostavno nije produktivna”, rekao je Grejvs, prenosi AP.

On je ocijenio da su pregovori postali “prosto nerazumni” i da je nejasno kada će biti nastavljeni.

Neimenovani zvaničnik Bijele Kuće rekao je da postoje “stvarne razlike” između stranaka po pitanju budžeta i da će “dalji razgovori biti teški”, prenosi Tanjug.

Isti zvaničnik je kazao da predsjednikov tim naporno radi na ”razumnom dvopartijskom rešenju” koje može da prođe i Predstavnički dom i Senat.

Kako navodi AP, administracija predsjednika Džoa Bajdena utrkuje se u sklapanju sporazuma sa republikancima na čelu sa Makartijem dok se nacija kreće ka, kako se navodi, potencijalnoj katastrofi zbog neplaćanja duga ako vlada ne uspije da poveća limit na zaduživanje, koji sada iznosi 31 bilion dolara.

AP podsjeća da je 1. jun rok kada je Ministarstvo finansija saopštilo da će ostati bez gotovine za plaćanje vladinog duga.

Pregovarači su se sastali treći dan iza zatvorenih vrata u Kapitolu, u nadi da će postići dogovor ovog vikenda prije mogućih glasanja u Domu sljedeće nedjelje.

(Nezavisne)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *