MERT spremio predlog za Vladu, pa sad nisu nadležni

Dodajte komentar

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma (MERT) koje je u novembru planiralo da predloži Vladi da odobri promjenu modela poslovanja po kome će se gradi luksuzni turistički rizort u Baru sa pet zvjezdica “Liko Soho”, pa je taj predlog u posljednjem trenutku povuklo sa sjednice na doradu, za “Vijesti” sada tvrdi da nije nadležno da odlučuje o modelu poslovanja bilo kojeg objekta turističke namjene.

”Vijesti” su resor ministra Goran Đurovića pitale da li odlučilo u vezi sa zahtjevom ukrajinsko-crnogorske kompanije “Liko Soho Group” da se gradi hotel po mješovitom modelu poslovanja ili će se hotel raditi po kondo modelu, kao i šta je do sada urađeno u okviru ovog projekta.

Vlada je u oktobru 2021. godine uvrstila gradnju hotela “Liko Soho” u Baru na listu razvojnih projekata u oblast turizma u okviru projekta ekonomskog državljanstva, gdje se kupovinom apartmana može doći do crnogorskog pasoša, a po kondo modelu. Vrijednost investicije je više od 60 miliona eura.

Prema Zakonu o turizmu, razlika između kondo i mješovitog hotela je u tome što vlasnici apartmana u kondo hotelu moraju staviti hotelu na raspolaganje za izdavanje 10 mjeseci godišnje, a u mješovitom modelu poslovanja izdavanje je na dobrovoljnoj osnovi.

”Kompanija Liko Soho Group zaključila je sa Vladom 2019. godine ugovor o kupoprodaji nepokretnosti sa investicionim ulaganjima u Opštini Bar, kojim se obavezala na investicionu obavezu izgradnje ekskluzivnih objekata turizma, i to hotela visoke kategorije – 5 zvjezdica shodno investicionom programu, kao i na razvoj ostalog dijela pratećih sadržaja. Ovim putem želimo da istaknemo da MERT nije nadležno da donosi odluku o modelu poslovanja bilo kojeg objekta turističke namjene. Takođe, naglašavamo da je investitor u obavezi da prilikom podnošenja prijave za građenje nadležnom organu naznači da li se u konkretnom slučaju radi o hotelu sa kondo modelom ili mješovitim modelom poslovanja”, kazali su u ovom resoru.

U MERT-u su naveli da u zavisnosti od prijave za građenje i konačnog izvještaja o podobnosti objekta za upotrebu, tzv. upotrebne dozvole, zavisi i uknjižba objekta u katastar nepokretnosti.

”Nakon ispunjenja ovih uslova, zainteresovana stranka može podnijeti zahtjev za izdavanje odobrenja hotela sa kondo ili mješovitim modelom poslovanja, uz uslove koji su propisani članom 96, 96a i 97 Zakona o turizmu i ugostiteljstvu”, dodajući da kada je u u pitanju konkretni projekat, MERT je nadležan da prati realizaciju svih projekata koji su na listi razvojnih projekata i informiše Vladu o svim eventualnim izmjenama koje se dešavaju na projektima.

Iz Ministarstva nije precizirano u kojoj je fazi gradnje ovaj projekat, odnosno, šta je do sada urađeno.

”Prema izvještajima nezavisnog kontrolora o nalazima činjeničnog stanja u vezi sa realizacijom projekta izgradnje hotela “Liko Soho” u Baru zaključno sa 14. oktobrom 2022. godine, kompanija je uložila 1.179.505 eura”, rekli su u MER-u.

Investitor je tražio saglasnost promjene modela poslovanja zbog toga što hotel treba da posluje u okviru nekog renomiranog svjetskog brenda, kome ne odgovara kondo model poslovanja ili se to kosi sa njihovim brendom, poslovnom politikom koju zastupaju. Na konferenciji za novinare u novembru 2021. u Vladi najavljeno je da bi hotel trebalo da bude dio svjetskog lanca Radisson hotel group.

U korigovanom biznis planu koji je iz zahjev dostavljen MER-u, odnosno Vladi, konstatovana je promjena cijene smještajne jedinice, pa bio na iznosila 5.000 eura po metru kvadratnom, dok je u prethodno dostavljenom planu cijena kvadratnog metra iznosila 5,4 hiljade eura. Uz to, investitor je planirao da povećava i broj smještajnih jedinica sa 322 na 409 različitih struktura, od kojih će165 biti hotelskog tipa, a preostale 244 apartmanskog tipa.

Osnivač i predsjednik ukrajinske kompanije Liko Holding i investitor projekta je Igor Lisov. On je ranije najavio i gradnju akva parka, u okviru kojeg će se nalaziti sportske baze za razne oblike vodenih sportova.

Promjena modela poslovanja bi bila povoljnija za državu

Iz Liko Soho Group je u novembru povodom, kako su tvrdili, negativne medijske kampanje, navedeno da će promjenom modela poslovanja iz kondo u mješoviti, koji je svakako povoljniji za državu sa više aspekata, kompanija smanjiti broj apartmana za prodaju sa 322 na 244 i time ponuditi tržištu hotel kategorije 5*, sa 168 hotelskih soba koje po zakonu ne mogu biti predmet prodaje, a koji će poslovati tokom cijele godine kao jedna cjelina u vlasništvu kompanije.

”Važno je istaći da smo kondo model poslovanja naveli u biznis planu, koji je dio dokumentacije za apliciranje u Program ekonomskog državljanstva, dok procedura registracije modela u skladu sa Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu tek treba da se desi u narednom periodu. Izbor modela poslovanja je jedino i isključivo pravo investitora, koje je jasno definisano zakonom, a koje je isključivi zahtjev brenda”, zaključio je Krstajić.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *