Vektra “Boka” ponovo izbjegla stečaj

Dodajte komentar

Vektra “Boka” ponovo je izbjegla otvaranje stečaja jer je zastupnik te kompanije Ranko Grbavac istakao da je nakon izrade izvještaja privremenog stečajnog upravnika došlo do određenih transakcija na računima, o čemu posjeduje dokaze koje će dostaviti naknadno, zbog čega bi trebalo da se ovaj izvještaj dopuni.

Grbavac je takođe tražio i prekid postupka do odluke Apelacionog suda po žalbi koju je kompanija uputila zbog privremene mjere sutkinje Višeg suda Suzane Mugoše, koja je odredila zabranu raspolaganja i korišćenja nepokretnosti koje se u katastru vode kao vlasništvo ili sa pravom korišćenja na kompaniju Vektra “Boka”. Ova odluka znači da se zaustavlja svaka dalja prodaja ili bilo kakva promjena prava nad ovom imovinom.

Ove razloge je sudija Privrednog suda Nemanja Popović odbacio istakavši da nemaju uticaja na postupak.

Zastupnica Uprave prihoda i carina (UPC) ponovo je izrazila sumnju u razloge za odlaganje uvođenja stečaja, navodeći da su tendenciozni i usmjereni na odugovlačenje postupka. Naime, sam postupak uvođenja stečaja traje preko dvije godine, a promijenjeno je nekoliko stečajnih upravnika, kao i četvorica sudija. Naredno ročište na kom će biti dostavljen dopunjeni izvještaj zakazano je za 16. jun.

Brković se odlaganjima brani od stečaja

Međutim, radnici ovog preduzeća smatraju da bi otvaranje stečaja pokvarilo proces raskida ugovora sa kompanijom, na čijem je čelu biznismen Dragan Brković. To je u izjavi za “Dan” istakao predstavnik bivših radnika Đorđe Rajak.

– Istražni sudija treba da donese rešenje o oduzimanju imovine, što je i zaključak Savjeta za privatizaciju. Treba da se formira radna grupa, i mi očekujemo da će se ugovor sigurno raskinuti, koja će utvrditi tačan bilans koliko je “Boka” opljačkana. Radnici su jasnog stava, štitićemo imovinu, a sa državom ćemo napraviti kompromis o isplati naših potraživanja. O ostalim stvarima i pljački preduzeća nek se bave sudstvo i tužilaštvo – poručio je Rajak.

Po nalogu SDT-a u avgustu prošle godine privedeni su vlasnik Vektre Dragan Brković i njegovi sinovi Boris i Bojan, kao i izvršni direktor kompanije Vektra “Boka” Milić Popović.

SDT ih tereti da su državu oštetili za nešto više od sedam miliona eura, nepoštovanjem ugovora o kupoprodaji nekadašnjeg državnog preduzeća HTP “Boka”, tako što su izvršili krivična djela zloupotreba ovlašćenja u privredi i pranje novca.

Danas o stečaju u Vektri “Jakić”

Pred Privrednim sudom danas će se odlučivati o stečaju u drugoj Brkovićevoj kompaniji, Vektri “Jakić”. UPC traži stečaj zbog duga od 7,4 miliona eura koji se odnosi na poreze i naknade za koncesiju. Iz Vektre “Jakić” su ranije tvrdili da je veći dio tih potraživanja obezbijeđen i tražili da UPC precizira iznos kako bi bio izmiren. Kada je riječ o dugu za koncesiju, ova kompanija vodi i postupak po tužbi Uprave za šume radi utvrđivanja naknade cjelokupnog duga, što je, kako smatraju, dodatni razlog zbog kog UPC ne može tražiti uvođenje stečaja.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *