Prodati u maju i odmarati cijelo ljeto: Da li naredni mjeseci ponovo donose neizvjesnost?

Dodajte komentar

Iako investitori ne bi trebalo da dozvole da praktična pravila nadjačaju finansijske postulate, postoje trenuci kada osnove mogu postati prilično nedefinisane. Zapravo, nedavni podaci o inflaciji i drugi visokofrekventni pokazatelji sugerišu da se nalazimo upravo u takvom periodu, smatra bivši predsjednik Uprave Goldman Sachs Asset Management i ministar u Vladi Velike Britanije, Jim O’Neill.

Tokom svoje duge karijere u finansijama, pokupio sam nekoliko tržišnih nepisanih pravila  koje su se generalno pokazale vrlo korisnijim. Svakog januara, na primjer, sjetim se Pravila pet dana: ako je akumulirani učinak S&P 500 pozitivan u prvih pet dana nove godine, postoji oko 80% vjerovatnoće da će se cjelokupno tržište završiti godinu bolje nego što je počela. Do sada je ovaj analitički trik funkcionisao prilično dobro, uprkos svim svjetskim neizvjesnostima.

Sa proljećem dolazi i drugo pravilo: Prodaj u maju i odlazi (i, za nas Britance: Vrati se na dan Svetog Legera – 15. septembra). Iako manje statistički precizan, takođe se često pokazao korisnim. Ako ste investitor – posebno onaj koji je imao dobra prva četiri mjeseca 2023 – možda biste željeli da staviti svoje dobitke u banku i sjedite po strani do jeseni, jer postoji prilična vjerovatnoća da će tržišta pasti u narednim mjesecima.

Naravno, ne postoji objektivan razlog zašto je bilo koje od ovih pravila funkcioniše. Na kraju krajeva, tržišta dionica imaju tendenciju da se tokom vremena više oporavljaju nego što padaju, a takođe nadmašuju druga finansijska tržišta – da ne spominjemo gotovinu ili fiksni prihod. Očigledno, nikada ne treba dozvoliti da pravilo prevlada nad postulatima. Ipak, postoje trenuci kada odrednice mogu biti prilično neprecizne i možemo vjerovatno reći da se trenutno nalazimo u takvom periodu.

Razmotrite najnoviji krug mjesečnih indeksa menadžera nabavke u globalno važnim ekonomijama. Ne samo da pokazuju stalnu slabost u proizvodnji; oni takođe ukazuju na to da globalna ekonomija tehnički možda doživljava recesiju proizvodnje. Istovremeno, indeksi usluga ostaju jaki, a u nekim slučajevima čak i ubrzavaju.

Dok određene ekonomije koje se oslanjaju na usluge (kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo) mogu relativno dobro da se nose sa lošim pokazateljima proizvodnje, malo je vjerovatno da će se ova dva indeksa dugo kretati u suprotnim smjerovima. Uslužne industrije ili će na kraju stimulirati druge oblike aktivnosti, ili će ih povući vlastita zavisnost od drugih industrija.

Kao i obično, Kina daje važan uvid u globalnu ekonomiju. Nakon završetka politike nulte-COVID-a krajem prošle godine, kineska ekonomija imala je snažan početak 2023, a podaci za april će gotovo sigurno pokazati snažno međugodišnje ubrzanje za mnoge komponente proizvodnje i potražnje. Ipak, postoje znakovi da zamah oporavka možda opada i da različiti sektorski izazovi koče aktivnosti. Štaviše, inflacija se ne samo smanjila, već je pala toliko da postoji opasnost od deflacije. Kina nije sama. Druge važne azijske ekonomije, kao što je Japan, takođe doživljavaju nisku inflaciju, u oštroj suprotnosti sa porastom nivoa cijena u zapadnim ekonomijama u posljednjih godinu i po.

Gledajući dalje od Azije, bio sam zbunjen pokazateljima inflacije na koje se najčešće oslanjam. Na primjer, nedavni indeksi cijena proizvođača u Sjedinjenim Državama, zajedno s nekim komponentama potrošačkih cijena, pokazali su jasne znakove usporavanja ekonomije; i, kao što sam ranije spomenuo, mnoge globalne cijene roba su sada mnogo niže nego prije godinu dana. Prije ili kasnije, ovi događaji bi trebalo da uravnoteže cijene mnogih proizvođača i potrošača. Ali najnoviji podaci o “osnovnoj” inflaciji (isključujući nestabilne cijene hrane i energije) u SAD-u, Velikoj Britaniji i Evropskoj uniji zakomplikovale su sliku otkrivajući kontinuiranu snagu pritisaka na cijene. A anketa o petogodišnjim inflacionim očekivanjima Univerziteta u Mičigenu nedavno je pokazala značajan porast na 3,2%, nakon prvobitnog pada na 2,9% proteklih mjeseci.

Centralne banke su bez sumnje i dalje uznemirene situacijom. Nadaju se da su najnoviji podaci samo izuzetak. Ali ako nisu, Upravni odbor Federalnih rezervi SAD suočiće se s vrlo problematičnom situacijom.

Izgledi kamatnih stopa ostaju uznemirujuća. Tržišta su trenutno prilično uvjerena da je većina centralnih banaka ili završila s podizanjem kamatnih stopa ili je blizu te odluke, a neka čak očekuju smanjenje stopa prije kraja godine. To bi se i moglo dogoditi, ali prvo – podaci o inflaciji bi morali prilično da se poboljšaju. S druge strane, ako su trenutna tržišna očekivanja primorana da se promijene, novi oporavak tržišta dionica biće teže održati – osim značajnog ubrzanja zarade.

Gdje nas to ostavlja prije ljeta? Sve u svemu, pretpostavljam da će slika inflacije nastaviti da se postepeno poboljšava. Ali ako se nalazi istraživanja Univerziteta u Mičigenu o inflatornim očekivanjima potvrde, ulagači u dionički kapital imaće dobar razlog za brigu.

Jim O’Neill, bivši predsjednik Uprave Goldman Sachs Asset Management i bivši ministar trezora u Vladi Velike Britanije, član Panevropske komisije za zdravlje i održivi razvoj

Izvor: Project Syndicate, Jim O'Neill

Prevod: Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *