ECB kaznila Goldman Sachs 6,63 miliona eura zbog pogrešno označavanog rizika

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) izrekla je novčanu kaznu evropskoj podružnici američke banke Goldman Sachs zbog netačnog označavanja rizika, ocijenivši da je time “teško prekršila propise”.

Goldman Sachs Bank Europe pogrešno je klasifikovala izloženost kompanijama tokom osam uzastopnih tromjesečja – od 2019. do 2021. godine, i dodijelila im niži stepen rizika nego što propisi određuju, utvrdio je ECB.

“Banka je ECB-u dostavila pogrešno izračunate brojke i time onemogućila ECB sveobuhvatan uvid u profil rizika”, istakli su u glavnoj evropskoj monetarnoj instituciji i dodali da Goldman Sachs nije pravovremeno otkrio grešku zbog loših internih kontrola.

Rizik određuje koliko kapitala banka mora da rezerviše za potencijalne gubitke.

Goldman Sachs Europe dodijelio je određenoj imovini niži stepen rizika i time u izvještajima navodio više kapitalne stope nego što propisi određuju, navela je ECB.

Banka je “teško prekršila propise”, zaključila je vrhovna monetarna institucija eurozone, izrekavši novčanu kaznu od 6,63 miliona eura.

Povreda propisa

ECB povredu propisa ocjenjuje u rasponu od “blage” do “izuzetno teške”.

Goldman Sachs je saopštenju naveo da je “blisko sarađivao s ECB” i “preduzeo sve potrebne korake” da riješi problem. Portparol te banke dodao je da “prepoznaju ključnu važnost regulatornih obaveza izvještavanja”, tvrdeći da su u potpunosti ispravili, kako navode, “naslijeđeni problem”.

Banka može da ospori odluku ECB pred Sudom Evropske unije.

HRT

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *