Azijska tržišta: Indeksi pali, dosta razloga za zabrinutost

Dodajte komentar

Na većini azijskih berzi cijene su dionica u srijedu pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer ulagače zabrinjava usporavanje rasta ekonomije i neizvjesnost u vezi državnog zaduživanja u SAD-u.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,2 posto, nakon dva dana blagog rasta.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 0,8 posto, a porasle su i cijene dionica u Južnoj Koreji, za 0,7 posto. No, u Šangaju, Australiji i Hong Kongu pale su između 0,2 i 0,6 posto.

Na tržištima vlada oprez jer je niz posljednjih podataka pokazao da kineska ekonomija raste sporije nego što se očekivalo nakon ukidanja restriktivnih covid mjera.

Ni u drugim ekonomijama u regionu situacija nije ništa bolja.

Tako većina azijskih berzanskih indeksa prati jučerašnji pad Wall Streeta, gdje je Dow Jones oslabio 1,01 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,64, a Nasdaq indeks 0,18 posto.

Niz podataka koji ukazuju na usporavanje rasta američke ekonomije nastavljen je juče podacima o potrošnji. Promet u maloprodaji u aprilu je porastao 0,4 posto, znatno manje nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Na slabost potrošnje upozorio je i trgovački lanac Home Depot, koji je u proteklom kvartalu ostvario slabije poslovne rezultate nego što se očekivalo, i smanjio procjene zarade za cijelu ovu godinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *