Koja je najveća tajna produktivnosti u poslu

Dodajte komentar

Produktivnost, produktivnost, produktivnost… Toliko slušamo o njemu da je teško ostati siguran što to tačno znači. Rad na daljinu je povećao produktivnost prema svim mjerenjima, ali zaposleni se sada masovno vraćaju na radna mjesta, što znači da produktivnost ipak nije ključ. Ukratko, nije moguće imati sve.

A o tome je riječ i u današnjem modernom dobu kad su izrazi kao “hustle” (pritisak) ili “grind” (mljevenje) postali sastavni dio svakog poslovnog rječnika, nezavisno od materinjeg jeziku onih koji ih izgovaraju. Jer, u ovako ubrzanom dobu kad se iz dana u dan mijenja apsolutno sve, a ono što je bila hvalevrijedna vještina, sutra će biti nepotrebna – veoma je bitno nalaziti se konstantno “u igri”. Ili nije?

Poslovni treneri i generalno osobe s iskustvom u poslovnim (ne)prilikama na visokom nivou naglašavaju da je bitno znati da ne možemo sve, da ne možemo biti na više mjesta odjednom i da ne možemo svima biti sve. Ta spoznaja postaje trenutak puštanja papučice gasa i lagani pritisak na kočnicu. Odjednom svijet oko vas uspori i jasnije ga posmatrate.

U prevodu, kad osoba prepozna u čemu je najbolja, što su joj prednosti i mane, više vremena provodi u poboljšanju samog sebe a manje stvarajući sebi pritisak i gubeći energiju, trudeći se da završni nešto što nije izvodivo ili je, u krajnjem, nebitno za konačni cilj ili ciljeve.

Justin Welsh je jedan od stručnjaka i osoba koja je najveći životni zaokret doživjela 2015. s dijagnozom karcinoma. Odjednom je prestao da misli na posao, što će sljedeće kupiti i kako malo vremena ima za sve poslove u jednom danu. Umjesto toga, okrenuo se porodici, svima i svemu što voli u životu, te uživao u svakoj sekundi. Karcinom je iza njega, ali ono što je tada potpuno jasno shvatio, odlučio je da podijeli s ljudima i pomogne im da – uspore.

“Nemojte živjeti da biste radili. Posao nije ono što vas određuje, on je samo dio vaše svakodnevice. Usporite i kroz svaki dan prođite tako što nećete raditi. Mnogi se na ovo zgroze, jer misle da – ako se ništa ne radi – produktivnost je na nuli. Ne, kada osoba ništa ne radi, njen um je hiperproduktivan. Tada dolaze najbolje ideje, rješenja”, zaključio je Welsh.

ICT Business

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *