CBCG: Još prisutan rizik od pritisaka na državne finansije, moguća inflacija i do 7%

Dodajte komentar

Sistemski rizici koji su u Crnoj Gori postojali na kraju prethodne godine i dalje prisutni, ali su umjerenog nivoa, zaključeno je na 139. sjednici Savjeta Centralne banke Crne Gore kojom je predsjedavao guvrener Radoje Žugić.

“Finansijska pozicija građana i privrede, dvije glavne grupe klijenata prema kojima su banke izložene, i dalje je pod uticajem neizvjesnosti, posebno u kontekstu globalnog nepovoljnog ambijenta. Pritisci u državnim finansijama i dalje predstavljaju sistemski rizik, imajući u vidu visok nivo javnog duga u situaciji rastućih kamatnih stopa i pooštrenih uslova finansiranja na međunarodnom tržištu. U cilju smanjenja ovog rizika, neohodno je kreiranje i sprovođenje adekvatnih fiskalnih mjera”, konstatovano je povodom Izvještaja o stabilnosti finansijskog sistema u 2022. godini.

Analizirajući izloženost bankarskog sektora prema Državi, zaključeno je da trenutno ne predstavlja prijetnju finansijskoj stabilnosti, ali je potrebno njeno pažljivo praćenje od strane Centralne banke.

Savjet je usvojio i Izvještaj o stabilnosti cijena u 2022. godini, u kome su analizirane cijena tokom godine u kojoj je zabilježena najveća inflacija od obnove nezavisnosti 2006. godine, te data prognoza za tekuću godinu. Naime, godišnja stopa inflacije u 2022. godini iznosila je 17,2%. Najveći doprinos rastu cijena dale su cijene iz kategorija „hrana i bezalkoholna pića“, „stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva“ i „prevoz“.

“Što se tiče budućih kretanja cijena, očekuje se opadanje inflacije u 2023. godini, pa tako modelska prognoza CBCG za kraj tekuće godine projektuje inflaciju u rasponu od 2,9% do 5,7%, sa centralnom tendencijom od 4%. Ekspertska procjena CBCG prognozira nešto višu stopu inflacije za kraj godine, u rasponu od 3% do 7%”, dodaju iz vrhovne monetarne institucije

U okviru usklađivanja domaće regulative iz oblasti stečaja i sanacije banaka sa važećim EU propisima, Savjet je utvrdio Nacrt zakona o izmjeni i dopuni Zakona o stečaju i likvidaciji banaka. Uz to, kao dio usklađivanja sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o platnom prometu, koji stupa na snagu 8. oktobra, Savjet je donio Odluku o načinu vođenja registra platnih institucija i registra institucija za elektronski novac. Takođe je usvojen Izvještaj o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke za januar i februar 2023. godine.

Nakon sjednice obavljeno je testiranje rada udaljene disaster lokacije CBCG.

“Testiranje je potvrdilo da su obezbijeđeni svi uslovi za rad udaljene lokacije na koju bi se, u slučaju incidenta koji bi onemogućio rad centralne i rezervne lokacije CBCG u Podgorici (poput prirodne katastrofe ili terorističkog napada), mogle prenijeti sve ključne funkcije Banke, što bi osiguralo kontinuitet njenog poslovanja”, naveli su iz CBCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *