Dvije američke kompanije grade terminale za LNG i gasovod kroz Crnu Goru, sjutra potpisivanje memoranduma

Dodajte komentar

Memorandum o razumijevanju između Vlade Crne Gore, te američkih kompanija <em>Enerflex Energy Systems</em> i <em>Wethington Energy Innovation</em> o podršci u unapređenju energetske infrastrukture biće sjutra potpisan u Podgorici.

<!–more–>

Kako je saopšteno, predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abzović staviće potpis u ime izvršne vlasti, dok će sa druge strane to učiniti <strong>Phil Pyle</strong> iz <em>Enerflex Energy Systems</em> i <strong>Olin Wethington</strong> iz <em>Wethington Energy Innovation</em>. Potpisivanju će prisustvovati i amabsadorka SAD <strong>Džudi Rajzing Rajnke</strong>.

Vlada je danas ovlastila predsjednika Vlade da potpiše ovaj značajan dokument za razvoj energetske infrastrukture u Crnoj Gori.

“Memorandum predstavlja izraz opredijeljenosti strana potpisnica da započnu razgovore i radnje u cilju realizacije dva energetska infrastrukturna projekta i to: izgradnje i instalacije fiksnog terminala za uvoz tečnog prirodnog gasa u Crnu Goru i njegovo dalje skladištenje, regasifikaciju i transport i projekta izgradnje i instalacije <em>grinfild</em> termoelektrane na gas u Crnoj Gori, čije snabdijevanje gasom dolazi preko terminala za uvoz tečnog prirodnog gasa u Crnu Goru”, naveli su iz Vlade.

Projekat čiji su ključni detalji izgradnja skladišta za prirodni tečni gas (LNG) u Luci Bar, zatim elektrana na gas i gasovodi kojima bi gas dalje stizao do ostalih djelova Crne Gore, zatim Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova, Srbije i južnih pokrajina Mađarske.

O saradnji s američkim kompanijama, te barskoj luci kao čvorištu za skladištenje i dalji transport LNG koji u Mediteran stiže iz SAD, govori se već više od pet godina. Nakon početnog entuzijazma, projekti se nisu pominjali sve do početka 2020. godine, ali ni tada se nije odmaklo dalje od riječi.

Singapurski LNG Alliance najavio je 2021. godine saradnju sa Elektroprivredom Crne Gore na istim projektima u Luci Bar, za što su završene i studije izvodljivosti, ali nije poznat aktuelni status te saradnje.

Početkom ove godine predstavnici američke administracije u više navrata su se sastali sa kolegama iz crnogorske Vlade i tada je ponovo najavljeno učešće kompanije iz te zemlje u projektima vezanim za LNG terminal i gasifikaciju. Ipak, više detalja o samom izboru dvije američke kompanije kao novih učesnica u ovim kapitalnim projektima nije poznato.

<strong>Bankar.me</strong>

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *