Triglav Grupa upozorila: Dobit niža i do 40% zbog Uredbe o dopunskom zdravstvenom osiguranju

Dodajte komentar

Triglav grupa izdala je upozorenje na dobit, kao rezultat uredbe slovenačke vlade koja je definisala maksimalnu cijenu premije dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Uredbom je uvedena trenutna regulacija cijena dopunskog zdravstvenog osiguranja, čime je Grupa obvezna da nastavi da daje dopunsko zdravstveno osiguranje do njegovog ukidanja. Uredba će biti na snazi do kraja godine, ali očekuje se da će i prije njenog isteka Zakon biti izmijenjen tako da će se ukinuti postojeći sistem dopunskog zdravstvenog osiguranja. Kako je navedeno, “Koncern podržava što skoriju izmjenu navedenog zakona, jer iznos premije, koji je određen Uredbom, nije dovoljan za pokriće potraživanja dopunskog zdravstvenog osiguranja”.

Kao rezultat navedenog, Triglav procjenjuje da bi njegov EBT za 2023, koji je prvobitno planiran u rasponu od 95-110 miliona eura, mogao da se smanji za oko 25-40% zbog gubitka u segmentu zdravstvenog osiguranja. U slučaju da se dopunsko zdravstveno osiguranje zakonom ukine od 1. septembra 2023, Grupa procjenjuje da će gubitak iz zdravstvenog osiguranja smanjiti EBT Grupe za 25%. U scenariju da dopunsko zdravstveno osiguranje ne bude ukinuto zakonom, a da se Uredba primjenjuje do kraja godine, spomenuti uticaj mogao bi biti veći i rezultirati 40% nižim EBT-om.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *