PayPal objavio poboljšana očekivanja

Dodajte komentar

Fintech kompanija za e-plaćanja PayPal objavila je podatke o većoj tromjesečnoj dobiti i povećala očekivanja za ovu godinu, nakon što su manji troškovi i solidna internet prodaja podržali veće profitne marže.

Prihodi u prvom tromjesečju porasli su deset odsto, isključujući valutne razlike, na 7,04 milijarde dolara i bili su malo iznad očekivanja od 7 milijardi dolara.

Kompanija je saopštila da je obim plaćanja porastao 12 odsto na valutno neutralnoj osnovi na 354,5 milijardi dolara na kraju prvog tromjesečja, zaključno s 31. martom, dok je broj transakcija skočio 13 odsto – na 5,8 milijardi.

Prilagođena operativna marža u prvom tromjesečju iznosila je 22,7 odsto u poređenju s 20,7 odsto prošle godine, ali uprkos tome uprava je najavila slabiji oporavak u ostatku godine. Sada se očekuje da će međugodišnji rast operativne marže iznositi najmanje 100 baznih bodova, u poređenju s ranijim predviđanjima od oko 125 baznih bodova.

Prilagođena zarada po dionici (EPS) u razdoblju od januara do marta iznosila je 1,17 USD, u usporedbi s predviđenih od 1,10 USD i 0,88 USD prošle godine, piše Momentum.

Na godišnjoj osnovi, PayPal sada očekuje rast prilagođene dobiti za oko 20 odsto, na 4,95 dolara po dionici, iznad prognoziranih 4,88 dolara.

Firma je prethodno napomenula da je fokus na smanjenju troškova, s obzirom na to da je inflacija negativno uticala na potrošnju neesencijalne robe široke potrošnje. PayPal je u januaru najavio da će otpustiti sedam odsto svoje radne snage, odnosno oko dvije hiljade zaposlenih, u poslovnom okruženju visokih kamata koje pojačavaju strah od moguće recesije.

Ova firma bila je jedan od najvećih dobitnika tokom pandemije, kada su građani bili uglavnom orijentisani na korištenje ove platforme za elektronsko plaćanje kupovine. Međutim, prošle godine rast je usporen nakon službenog ukidanja pandemskih mjera i pogoršanja makroekonomskih uslova.

Dionice kompanije, koje su tokom pandemije išle iznad nivoa od 300 dolara, pale su u produženom trgovanju za više pet odsto, na 71,4 dolara.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *