Na prvi tender za bolju povezanost javili se samo ToMontenegro i Luxair

Dodajte komentar

Na prvi javni poziv za veću vazdušnu povezanost Slovenije javila su se samo dva prevoznika – luksemburški Luxair i crnogorski ToMontenegro. U ovoj godini planirana su još dva tendera, i to u julu i novembru.

Početkom aprila Ministarstvo infrastrukture objavilo je javni poziv za subvencije za veću vazdušnu povezanost Slovenije. Zainteresovani prevoznici prijave su mogli da podnijesu do 4. maja. Programom su predviđene subvencije od 50 odsto za aerodromske takse u tri međunarodne vazdušne luke: Brnik, Maribor i Portorož za prevoznike koji će uspostaviti letove na tim linijama. Prema programu, na prvoj listi prioriteta je deset ruta, i to četiri za letove do krajnjeg odredišta – Brisel, Skoplje, Prag i Berlin – te šest za letove do aerodroma odakle će putnici moći letjeti dalje , tj. Beč, Kopenhagen, Atina, Madrid, Amsterdam i Helsinki. Istovremeno su planirali, ako ostane sredstava nakon prvog kruga, da dodijele subvencije za veze s Rimom, Stokholmom, Oslom, Barselonom, Lisabonom, Prištinom i Parizom. Ukoliko još bude sredstava, raspisuje se poziv za destinacije na području Zajedničkog evropskog vazdušnog prostora (ECAA), koji uključuje zemlje EU, Norvešku i Island te Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju i Kosov.

Programom su predviđene subvencije za tri godine. Godišnje će biti na raspolaganju 5,6 miliona eura, odnosno ukupno 16,8 miliona eura.

Stručni pregled prijava sprovodi savjet ministarstava infrastrukture, finansija i ekonomije turizma i sporta.

Crnogorskog nacionalnog avioprijevoznika To Montenegro, koji posluje pod imenom Air Montenegro, sada voditi Slovenac Mark Anžur, koji je Adriju Airways vodio od decembra 2012. do marta 2016. godine. Vlada Crne Gore imenovala ga je na tu dužnost u četvrtak.

Prošlog juna na poziv Ministarstva ekonomskog razvoja i tehnologije Slovenije, vrijedan gotovo 1,83 miliona eura, prijavilo se deset avioprevoznika, i to Deutsche Lufthansa, Swiss International Air Lines, Brussels Airlines, Flydubai, Air Serbia, ToMontenegro, Turkish Airlines, Easyjet, Wizzair i MNOGO.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *