Novac od nezakonitih ispita za radnike pumpi išao komisiji

Dodajte komentar

Ministarstvo unutrašnjih poslova godinama zahtijeva od radnika na benzinskim pumpama da idu na obuke i polažu ispit da bi dobili uvjerenje o osposobljenosti za utovar i istovar opasnih materija, iako to zakon ne zahtijeva, a iz Ministarstva prosvjete navode da u Crnoj Gori ne postoji licencirani organizator programa obrazovanja za osposobljavanje osoba koje učestvuju u utovaru i istovaru opasnih materija.

Taksa za polaganje ovog ispita iznosi 30 eura, a prema rješenju MUP-a iz 2016. godine taj novac između sebe dijele predsjednik, sekretar i dva člana ispitne komisije. Predsjednik i sekretar dobijaju po 30 odsto, a članovi komisije po 20 odsto od uplaćenog novca.

Četiri člana komisije podijelila 24.000 eura

U prošloj godini, prema podacima MUP-a u koje su Vijesti imale uvid, ovaj ispit je položio 231 radnik, u 2021. njih 270, a u 2020. je izdato 298 ovih uvjerenja. Samo od onih koji su položli ovaj ispit četvoročlana komisija je dobila 24 hiljade eura. Uvjerenje o položenom ispitu važi pet godina pa radnici moraju ponovo da ga polažu.

Iz Udruženja naftnih kompanija, koji se već mjesecima prepisuju sa više državnih institucija o ovom problemu, traže da se ova praksa prekine jer se zakon odnosi na utovar, prevoz i istovar opasnih materija a ne na točioce goriva, da takva obaveze ne postoji nigdje u Evropskoj uniji, da predstavlja bespotreban trošak i biznis barijeru… Iz ovog poslovnog udruženja su najavili da pripremaju dokumentaciju za podnošenje krivičnih prijava.

Na pitanje Vijesti na osnovu kojeg zakona i ovlašćenja MUP zahtijeva da zaposleni na benzinskim pumpama na radnim mjestima prodavca-točioca goriva moraju imati uvjerenje za položen stručni ispit utovara i istovara opasnih materija, iz MUP-a su odgovorili da je članom 32 Zakona o prevozu opasnih materija,predviđeno da osobe koje učestvuju u utovaru i istovaru opasnih materija moraju imati uvjerenje o osposobljenosti za vršenje poslova utovara i istovara opasnih materija.

Zakon ne pominje točioce goriva

Nisu pojasnili kako se utovar i istovar opasnih materija odnosi na točioce goriva.

Obrazovanje i osposobljavanje lica koja učestvuju u utovaru i istovaru opasnih materija sprovodi organizator obrazovanja, shodno propisima kojima se uređuje obrazovanje odraslih, a po programu koji mora biti u skladu sa ADR sporazumom (Evropski sporazum o međunarodnom transportu opasnih roba). Obuka se prije svega odnosi na lica koja su zaposlena kod prevoznika, pošiljaoca ili primaoca opasnog tereta, lica koja su zaposlena na utovaru i istovaru opasnog tereta i lica zaposlena kod organizatora prevoza opasne materije (špeditera), navedeno je u odgovoru iz MUP-a ne precizirajući da se to odnosi i na točioce goriva.

U članu 32, na koji se poziva MUP, piše lica koja učestvuju u utovaru i istovaru opasnih materija u drumskom i željezničkom saobraćaju moraju imati najmanje III nivo kvalifikacija obrazovanja i uvjerenje o osposobljenosti za vršenje poslova utovara i istovara opasnih materija izdato u skladu sa ovim zakonom.

Iz Ministarstva prosvjete su u martu na zahtjev UNK za slobodnim pristupom informacijama odgovorili da: Uvidom u registar licenciranih organizatora obrazovanja odraslih koje vodi Ministarstvo prosvjete, ne postoji pravno lice ili preduzetnik za izvođenje programa obrazovanja za osposobljavanje lica koja učestvuju u utovaru i istovaru opasnih materija.

U samom uvjerenje koje MUP izdaje polaznicima nema pozivanja ni na jedan zakon, nema preambule već samo da je osoba položila ispit o osposobljenosti za vršenje poslova utovara i istovara opasnih materija u drumskom i željezničkom saobraćaju.Nigdje se ne pominje njihovo radno mjesto točioca goriva.

EK odgovorili da se zakon odnosi na prevoz

Kada je usvajan zakon tadašnje Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je u upitniku Evropskoj komisiji odgovorilo da se ovim Zakonom uređuju uslovi pod kojima se vrši prevoz opasnih materija i radnje koje su u vezi s tim prevozom (pripremanje materije za prevoz, utovar, istovar i usputne manipulacije), kao i nadzor nad sprovođenjem ovog Zakona.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Boris Spalević kazao je Vijestima da ovim mišljenjem Ministarstvo saobraćaja informiše Evropsku komisiju o zakonu.

Na pitanje EK jasno i nedvosmisleno kažu da se Zakonom uređuju uslovi pripremanja opasne materije za prevoz, utovar i istovar, kao i usputne manipulacije u vezi sa tim prevozom. Ovo je dodatna potvrda da se sada traženo Uvjerenje za položen stručni ispit utovara i istovara opasnih materija ne može odnositi na prodavca točioca goriva na benzinskim stanicama, jer on nije akter prevoza. MUP ne želi da konstatuje tu činjenicu iz samo jednog interesa da bi nastavili dalje rad u komisijama koje se plaćaju,čime nastavljaju decenijsku pogrešnu primjenu i pogrešno tumačenje zakonskih odredbi, na štetu privrednika, kazao je Spalević.

On je kazao da ne spore da ispit treba da polažu vozači cisterni i oni koji obavljaju utovar i istovar goriva,ali ne i prodavci točioci goriva jer ih zakon nigdje ne pominje, niti postoji uporedna praksa sa zemljama EU.

Spalević je kazao da im iz MUP-a izbjegavaju jasno odgovoriti gdje počinje a gdje se završava utovar i istovar opasnih materija

MUP: Članovi komisije imaju pravo na naknadu

Iz MUP-a su Vijestima naveli da ministar obrazuje komisiju za polaganje ispita i da su članovi predstavnici MUP-a, organa državne uprave za poslove saobraćaja (Ministarstvo kapitalnih investicija) i Centra za stručno obrazovanje, kao i da komisija ima ukupno četiri člana.

U skladu sa članom 26 stav 3 i 4 Zakona o zaradama u javnom sektoru propisano je da članovi ispitne komisije imaju pravo na naknadu, koja se organizuje u javnom sektoru i služi za sticanje zvanja i zasnivanja radnog odnosa i da se komisija fi-
nansira iz sredstava koju uplaćuju kandidati. Predmetnim rješenjem ministra je definisana i naknada koja pripada predsjedniku, sekretaru i članovima komisije. Taksa za izdavanje Uvjerenja o osposobljenosti za vršenje poslova utovara i istovara opasnih materija propisano je Zakonom o administrativnim taksama i iznosi 30 eura po kandidatu, navedeno je Vijestima iz MUP-a.

Naveli su i da je na osnovu Zakona o prevozu opasnih materija donesen i Pravilnik o bližem načinu organizovanja i sprovođenja provjere znanja lica koja učestvuju u utovaru i istovaru opasnih materija.

U samom pravilniku donijetom 2015. godine se ne pominje radno mjesto prodavca točioca goriva, već da se njime propisuje bliži način organizovanja i sprovođenja provjere znanja lica koja učestvuju u utovaru i istovaru opasnih materija u drumskom i željezničkom saobraćaju. Ispit se sastoji iz pisanog testa sa 30 pitanja, a polaganje traje dva sata.

Iz MUP-a su naveli da nisu u mogućnosti da daju tačan iznos uplaćenog novca za polaganje ovih ispita za 2020, 2021. i 2022. godinu.

Zbog spornog tumačenja nemoguće samouslužne pumpe

Ovakvo tumačenje zakona da gorivo na pumpama mogu da toče samo zaposleni koji su položili ovaj ispit, onemogućava da se u Crnoj Gori, po ugledu na zemlje EU, formiraju samouslužne benzinske pumpe takozvani self-service gdje samo kupci toče gorivo preko posebnih aparata. Na ovakvim pumpama gorivo je obično jeftinije za nekoliko centi, nego na običnim gdje gorivo sipa zaposleni.

EU direktivama i pravilnicima zemalja koje su članice EU dozvoljeno je da uz posebno propisane uslove benzinska stanica radi i bez nadzora zaposlenih gdje se automatski za automobile može sipati makisimalno do 90 litara i tri minuta rada automata, nakon čega se oprema automatski gasi, a slično je i za kamione. Zakon predviđa jasno napisano uputstvo za rad na takvim automatskim aparatima. Mi i sada na našim pumpama imamo zahtjeve stranih turista da sami sipaju gorivo. Ako bi se primjenjivalo MUP-ovo tumačenje zakona, onda bi i oni morali polagati ispite, kazao je Spalević.

On je naveo da su sada u Češkoj sve benzinske pumpe samouslužne, u Njemačkoj je 88 odsto, Francuskoj 52 odsto…, najmanje je u Italiji 36 odsto.

Vijesti

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *