Goran Svilanović za Bankar: Evropska kriza usporila integracije i ekonomski razvoj

Dodajte komentar

U zavisnosti od toga kako će Evropa izaći iz krize, zavisiće i budućnost zemalja regiona, kazao je Goran Svilanović, bivši ministar spoljnih poslova tadašnje Srbije i Crne Gore, kao i nekadašnji generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC).

Svilanović je u intervjuu za portal Bankar.me rekao da je za cijeli region ovo komplikovana godina te dao predlog da Savjet za regionalnu saradnju bude Sekretarijat Berlinskog procesa, ali i inicijative Otvoreni Balkan.

Svilanović tvrdi da su iza nas teške godine, te da posljedice osjećaju svi. Neizvjesno je, kaže, kako ćemo izaći iz aktuelne krize obzirom da je za cijeli region i ovo komplikovana godina.

“Bio bih oprezan za procjenama jer mislim da su duboke posljedice pandemije i rata u Ukrajini, a cijeli region se i dalje snalazi u ovim okolnostima. Ekonomija trpi posljedice i svi pokušavaju da se priviknu na novu realnost, a nisam siguran da svi imaju odgovor na to kako će izgledati ekonomija Evrope nakon ove krize”, rekao je Svilanović.

Zajedničko tržište Zapadnog Balkana

Regionu je, kaže Goran Svilanović, potrebna bolja regionalna saradnja. Podsjeća da je još 2017. godine u Trstu, dok je obavljao funkciju generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju,  predstavio ministrima ekonomija svih šest zemalja “višegodišnji plan akcija oko regionalne ekonomske zone”, što su tada svi prihvatili. Sada su, tvrdi, inicijativom Otvoreni Balkan iskorišteni neki elementi tog programa.

“Ja te dvije inicijative ne gledam kao suprostavljene. Moj predlog je da Savjet za regionalnu saradnju bude Srekretarijat oba procesa jedinstvenog tržišta koje obuhvata svih šest ekonomija. To bi dovelo do boljeg razumijevanja dviju inicijative koje imaju istu sadržinu, a to je zajedničko tržište”, rekao je Svilanović.

Kaže da razumije polemiku koja je stvorena u vezi sa inicijativom Otvoreni Balkan, ali misli da bi se zajedničkim radom došlo do uklanjanja brojnih barijera.

Digitalizacija šansa za unapređenje ekonomije

Nove generecije, kaže Svilanović, donose nove vrijednosti. Mišljenja je da se region ne smije oslanjati samo na postojeće privredne grane, a digitalizaciju vidi kao šansu za ostanak mladih na Balkanu.

“Ovo će biti odlična godina što se tiče turizma u Crnoj Gori i to je vrlo važno za njenu privredu. Naravno da Crna Gora najviše očekuje i najviše prihoduje od turizma ali ne može da ostane sve na tome. Vidjelo se kada je došlo do pandemije koliki je bio pad, ali je bio i brz oporavak. Međutim, potrebno je iskoristit nove tehnologije, treba da se ulaže u Centar za inovacije. Digitalizacija je jedan od načina da zadržimo mlade ljude i da unaprijedimo ekonomiju”, rekao je Svilanović.

On je rekao da su u Srbiji kreativne industrije napravile ogroman iskorak. Međutim, tvdi Svilanović, dolazak novih generacija koje će u procesu digitalizacije mnogo donijeti ne rješava sve probleme.

Korona nam je, kaže Svilanović, otrkila još jedan potencijal koji donosi novac, a to je farmacija. Zato državama regiona savjetuje da rade na unapređenju I stvaranju farmaceutske industrije.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *