Februarski depoziti banaka 4,95 milijardi, obavezna rezerva u martu 270 miliona

Dodajte komentar

Obračunata i izdvojena obavezna rezerva kreditnih institucija kod Centralne banke Crne Gore (CBCG) 31. marta je iznosila 270,06 miliona eura, podaci su vrhovne finansijske institucije.

“Od tog iznosa, na računima obavezne rezerve kreditnih institucija u zemlji izdvojeno 69,14 odsto, a na računima CBCG u inostranstvu ostalih 30,86 odsto”, navodi se u izvještaju.

Iz CBCG preciziraju kako je prosječno stanje ukupnih depozita kreditnih institucija u februaru – koji ujedno čine osnovicu za obračun obavezne rezerve za mart – iznosilo 4.946,35 miliona eura.

“Od ukupnog nivoa depozita na depozite po viđenju odnosi se 82,60 odsto, a na oročene depozite 17,40 odsto sredstava”, precizira se u izvještaju.

Podsjećamo, osnovicu za obračun obavezne rezerve čine depoziti po viđenju i oročeni depoziti, osim depozita centralnih banaka. Stopa za obračun obavezne rezerve je 5,5 odsto na dio osnovice koju čine depoziti po viđenju i depoziti ugovoreni sa ročnošću do jedne godine, odnosno do 365 dana, dok se stopa od 4,5 odsto odnosi na dio osnovice koju čine depoziti ugovoreni sa ročnošću preko jedne godine.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *