One Crna Gora u okviru zajedničke inicijative sa EU smanjuje cijene rominga

Dodajte komentar

Od 1. oktobra građani i kompanije u Evropi i na Zapadnom Balkanu plaćaće niže naknade za prenos podataka u romingu. Trideset osam telekom operatora dogovorilo se da će značajno smanjiti jaz između rominga i domaćih naknada između EU i Zapadnog Balkana.

Ova inicijativa smanjiće razliku između rominga i domaćih cijena između operatora potpisnika Deklaracije sa namjerom da se ojačaju veze između dva regiona podsticanjem i pojednostavljenjem poslovne, kulturne, turističke i druge razmjene. Konkretne ponude će definisati svaki od telekomunikacionih operatora na osnovu svojih komercijalnih odluka i dogovorene maksimalne cijene.

Inicijativa je započela potpisivanjem Deklaracije o romingu na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Tirani u decembru prošle godine. Ovu inicijativu podržale su EU i Regional Cooperation Council (RCC).

Kao jedan od najvećih investitora na tržištu telekomunikacija na Zapadnom Balkanu, grupa 4iG – vlasnik One Crna Gora i One Albanija – podržala je inicijativu prekogranične mobilnosti.

“Kao entuzijastičan investitor na Zapadnom Balkanu ostajemo posvećeni ekonomskoj integraciji ovog regiona sa Evropskom unijom. Drago nam je da će prvi rezultati sporazuma biti vidljivi već u oktobru. Pozdravljamo dalje širenje ekonomske integracije na druge igrače na tržištu i druga polja, posebno u oblasti ICT-ja”, rekao je Peter Fekete, izvršni direktor Grupe 4iG Plc.

Konkretno, operatori su dogovorili maksimalne nivoe maloprodajnih cijena za 1 gigabajt u periodu od oktobra 2023. do 2028. godine: 18 eura od 1. oktobra 2023, 14 eura od 2026. i 9 eura od 2028. Cilj ostaje optimalno usklađivanje tarifa za roming.

“Smanjenje cijena prenosa podataka u romingu između EU i Zapadnog Balkana će povećati razmjenu i očekujemo da će pomoći našim ekonomijama u mnogim pravcima. Mi se fokusiramo na turizam, koji je vodeća grana naše privrede“, rekao je Branko Mitrović, izvršni direktor One Crna Gora.

Zemlje Zapadnog Balkana već su uvele “Roming kao kod kuće“ u regionu u julu 2019. godine i puni Roming kao kod kuće u julu 2021. godine. Ova inicijativa podrazumijeva postepeno smanjenjenje i na kraju ukidanje naknada za roming između ekonomija Zapadnog Balkana.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *