Delegacija iz Njemačke sa predstavnicima fondacije Konrad Adenauer posjetila Privrednu komoru

Dodajte komentar

Predsjednica Privredne komore dr Nina Drakić sastala se 05. aprila sa delegacijom iz Njemačke i predstavnicima fondacije Konrad Adenauer.

Sastanku su prisustvovali potpredsjednik PKCG Nikola Vujović,  poslanici njemačkog Bundestaga Tilman Kuban i Jan Metzler, poslanica pokraijnskog parlamenta Donje Saksonije Ellen Demuth,  gradonačelnik Gellersen-a  i član Predsjedništva CDU Donja Saksonija Steffen Gartner i gradonačelnik Bienenbitel-a, predsedavajući okruga CDU Severoistočna Donja Saksonija dr. Merlin Franke, te direktor fondacije Konrad Adenauer za Srbiju i Crnu Goru, Jakov Devčić.

Cilj posjete je bio da se članovi visoke delegacije iz Njemačke u neposrednom dijalogu sa predstavnicima Privredne komore upoznaju sa ekonomskim prilikama u Crnoj Gori.

U fokusu sastanka bili su modaliteti i potencijali saradnje za ulaganje njemačkih investitora u našu zemlju, posebno u sektoru energetike sa akcentom na obnovljive izvore energije.

Predsjednica Drakić upoznala je sagovornike sa djelokrugom rada Komore kao i njenoj ulozi  u kreiranju poslovnog ambijenta i zastupanju interesa privrede.

Ona je takođe ukazala na izazove sa kojima se  crnogorska privreda suočila zbog kovid i krize izazvane ratom u Ukrajini.

Sagovornici su se saglasili da je, kako privrednicima tako i domaćim i stranim investitorima, neophodno stabilno poslovno okruženje i predvidljiv ambijent za poslovanje, te da na vrijeme budu konsultovani pri izradi legislative koja se odnosi na biznis zajednicu.

Na sastanku je bilo riječi  i o potencijalima biznis akcelratora i inkubatora, čiji su modeli prilično nepoznati u Regionu, te su predstavnici njemačke delegacije  izrazili izuzetnu spremnost da pomognu u tom procesu, što bi crnogorskim  kompanijama donijelo dodatnu vrijednost.

Oni su takođe ukazali na brojne potencijale Crne Gore u oblastima zdravstvenog i welness turizma, te ocjenjuju da je to dobar način za privlačenje turista.

Sa tim je saglasna i predsjednica Drakić, koja je istakla da bi to u značajnoj mjeri doprinijelo da Crna Gora bude cjelogodišnja turistička destinacija. Ona je ukazala i na važnost dobre saobraćajne infrastrukture koja predstavlja jedan od glavnih preduslova razvoja.

Na kraju, sagovornici su istakli da bi trebalo bolje iskorisititi sve benefite Berlinskog procesa, te učiniti Crnu Goru atraktivnijom za domaće, ali i strane investitore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *