FAANG ponovo jaše

Dodajte komentar

Dionice Mete (Facebook) u novembru su bile vrijedne manje od 90 dolara, a sada su se popele iznad 240 dolara. To predstavlja rast od 170% u pet mjeseci. Ove su godine porasle i preostale dionice tehnoloških divova.

Krovna Facebookova kompanija Meta u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvarila prihod od 28,65 milijardi dolara, što na godišnjem nivou predstavlja rast od 2,7 posto. Ovo je prvo povećanje prihoda u posljednja četiri tromjesečja, a ujedno su i optimistični izgledi Mete takođe impresivni jer za tekuće tromjesečje očekuju prihode između 29,5 i 32,0 milijarde dolara. “Bilo je ovo uspješno tromjesečje i naša zajednica nastavlja da raste. Takođe postajemo učinkovitiji”, rekao je izvršni direktor Mark Zuckerberg koji se sve više kladi na metaverzum (svijet virtualne stvarnosti), za koji vjeruje da će biti sljedeća tačka proboja na internetu.

Iako je neto kvartalna dobit Mete pala 24 posto (na 5,7 milijardi dolara), to nije zaustavilo uzbuđene kupce, koji su u četvrtak “licitirali” cijenu dionice za 15 posto, na nivou iznad 240 dolara. To je 170 posto više od dna u novembru, ali još uvijek 37 posto niže od rekorda postavljenog u septembru 2021. Prošle godine kompa nija se suočila s brojnim problemima. Njegovo tromjesečno predviđanje prihoda od više od 40 milijardi dolara je promašeno, dionice su izgubile dvije trećine svoje vrijednosti i očito Wall Street sada ponovno vjeruje da je Meta (ili Facebook) sposoban da poveća prihode, iako ni blizu kao što je nekad bio nakon dvostrukog povećanja dvocifrene stope, što je takođe donijelo masne povrate vlasnicima dionica.

Ostatak FAANG tehnoloških divova (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) takođe je zabilježio bolje poslovanje u prvom kvartalu od očekivanog u mnogim segmentima, a Appleovi rezultati čekaju se do četvrtka. Naftaši su objavili i poslovne rezultate za prva tri mjeseca ove godine.

U novoj nedjelji pažnja tržišnih učesnika preusmjeriće se s tromjesečnih objava na akcije američke centralne banke. Nakon dvodnevne sjednice u maju, očekuje se da će Fed u srijedu objaviti da povećava ključnu kamatnu stopu za još četvrt procenta, na 5,0-5,25 posto, budući da se inflacija usporava sporije od željenog. Martovski indeks cijena za izdatke za ličnu potrošnju (PCE), Fedovo omiljeno mjerilo inflacije (i veliki uticaj na odluke o kamatnim stopama), porastao je 0,1 posto na mjesečnom i 4,2 posto na godišnjem nivou, što je znatno manje nego u februaru ( 5,1%). Ipak, nema razloga za zadovoljstvo, budući da je temeljna PCE inflacija (to jest, isključujući nestabilne cijene hrane i energije) porasla za 0,3 posto na mjesečnom nivou (i lagano skliznula s 4,7 na 4,6 posto na godišnjem nivopu).

Autor: Marko Majić

Izvor: Seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *