Pregledajte fioke: Za ove kovanice možete dobiti do 5.000 eura

Dodajte komentar

Prošlo je mnogo vremena otkad se u Njemačkoj plaćalo markama. Iako je euro sada standardno sredstvo plaćanja u Evropi, mnogi kod kuće još uvjek imaju nekoliko starih kovanica njemačke marke, prenosi Feniks magazin.

Jeste li kao dijete voljeli skupljati kovanice? Ako ste skupljali kovanice, možda stvarno imate sreće. Pojedine kovanice njemačke marke danas vrijede i do 5.000 eura.

Sve zavisi o kojoj se kovanici radi, odnosno koje je godine kovana i u kojem apoenu. Kako bi kovanica postigla dobru cijenu treba da bude u dobrom stanju i ne bi trebalo da bude široko rasprostranjena.

Obratite pažnju na kovanice

Najveći plus za svoj novčanik možete napraviti s kovanicom od 2 pfeniga, pišu njemački mediji. Njemački mediji navode kako kovanice od 2 pfeniga koje posebno vrijede su kovane prije 1969. godine. Do tada su se novčići još uvjek izrađivali od čistog bakra. Kasnije je kao materijal korišćeno gvožđe.

Iako izgledaju isto, kovanice od dvija pfeniga nisu iste. Gvozdene kovanice privlače magnet, što nije slučaj s bakrenim novčićima.

Dakle, ako imate takav novčić, nadamo se da imate i magnet pri ruci. Kataloške cijene rijetkih komada, na primer s oznakom J, kreću se između 2.000 i 5.000 eura.

Pet maraka takođe može staviti puno novca u vaš novčanik. Na primjer, ako je iz 1958. i ima utisnutu oznaku J, može vam donijeti od 800 do 4.000 eura.

Pogrešan pečat na novčanici od 50 pfeninga iz 1950. s natpisom “Bank Deutscher Länder” trenutno vrijedi između 400 i 800 eura.

Pretražite stare kovanice kod kuće

Iako postoji puno stvari koje treba uzeti u obzir, ako želite da zaradite na kovanicama, možete da vidite kako bi vas pojedine kovanice njemačke marke mogle učiniti bogatijima.

Dakle, obratite pažnju ako pronađenete stari novčić – možda baš vama može donijeti 5.000 eura.

(B92)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *