Država prenijela teret podsticaja na EPCG

Dodajte komentar

Vlada je izmijenila uredbu o naknadi za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE), nakon čega će, kako su naveli, naknada za podsticaj biti smanjena 50 odsto, dok će država biti oslobođena plaćanja te obaveze i cijeli teret će se prenijeri na Elektroprivredu (EPCG).

<!–more–>

Država je do sada plaćala stavku OIE1 na računima za struju, za šta je godišnje morala da izdvaja nekoliko miliona. Stavka OIE2 plaćala se za preko 300 potrošenih kilovat-sati. Tu stavku plaćaju građani i privreda, a do sada se plaćalo skoro cent po kilovat-satu.

Izmjenu uredbe na Vladi je pojasnio državni sekretar Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) Admir Šahmanović.

-Smanjili smo za 50 odsto naknaduzapodsticaje. Građani će plaćati manje račune za struju. Ko troši do 300 kilovati neće plaćati naknadu za podsticaje za OIE. Oslobodili smo obaveze državni budžet za eventualnu naknadu u slučajuda nedostaju sredstva. Cijeli teret prenesen je na EPCG rekao je Šahmanović na sjednici Vlade.

Istakao je da je to očekivano s obzirom na trenutno stanje tržišta električne energije.

-EPCG je za prošlu godinu prihodovala oko 100 miliona po osnovu otkupa eleketrične energije od povlašćenih proizvođača. Kupovali su tu struju po 85 eura, a građani nadoknađivali razliku između 85 i 114 eura, dok je EPCG mogla struju da izvozi po cijeni od 280 eura. Tu smo vidjeli prostor za ostvarivanje profita EPCG, a ujedno i oslobađanje dažbina građana kazao je Šahmanović.

<strong>Dan</strong>

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *