“Trenutni podaci traže podizanje stopa ECB u maju”

Dodajte komentar

Glavni ekonomista Evropske centralne banke (ECB) Philip Lane rekao je da centralna banka eurozone nije kasno krenula da podiže cijene zaduživanja, i dodao da su inflaciona očekivanja dokaz za ispravnost njegovog stanovišta.

Odgovarajući na pitanje bivšeg zvaničnika Banke Engleske (BOE), Willema Buitera, Lane se vratio na prethodne slučajeve kada su kamatne stope podizane prerano, zastupajući tezu da je tajming sadašnjeg ciklusa monetarnog stezanja dobar.

“Postoje dva faktora rizika: zakasniti ili poraniti sa monetarnim zatezanjem, a to se na kraju pokaže kao greška”, rekao je Lane na konferenciji ECB-a u Frankfurtu. “Volio bih da kao protivargument za tezu da je inflacija bila dovoljna da se ranije krene u podizanje ponudim sjećanje na mnoge prilike kada su centralne banke djelovale preuranjeno i na posljedice koje je to donijelo”, rekao je Lane.

Ovaj komentar se možda odnosio i na ECB koja je od 2008. do 2011. godine mijenjala kamatne stope i naniže i naviše i često mijenjala pravac zbog odgovora tržišta.

Centralna banka sa sjedištem u Frankfurtu bila je među posljednjim kada je riječ o napuštanju politike veoma niskih cijena zaduživanja, za koju se zalagao i sam Lane. Ovo je možda Laneovo najotvorenije zauzimanje za tu odluku. Proces monetarnog stezanja počeo je u julu.

“Kako to da su realne stope negativne ako je monetarna politika restriktivna”, glasilo je Buiterovo pitanje. On je dodao da je ECB trebalo da saopšti da “će, nakon obezbjeđenja finansijske stabilnosti, biti potrebno još podizanja kamatnih stopa, i to velikih”.

Lane je rekao da trenutni položaj ECB-a odražava upravo takav stav. Dodao je da su realne stope pozitivne ako se posmatraju projekcije kamatnih stopa i inflacionih očekivanja.

“Ako bi ljudi mislili da ćemo i dalje držati niske cijene zaduživanja uprkos visokoj inflaciji kojoj svjedočimo, to bi bila ogromna katastrofa”, rekao je Lane. “Obim podizanja stopa i tajming su dovoljni da ne dođe do veće destabilizacije inflacionih očekivanja. Štaviše, u prethodnim nedjeljama i mjesecima svedočimo stabilizaciji i približivanju stopa i inflacije”, zaključio je.

Izvor: rs.bloombergadria.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *