Prihod 15 najvećih firmi gejming industrije Srbije 150 miliona eura

Dodajte komentar

Prihod 15 najuspješnijih gejming kompanija Srbije je u 2022. iznosio 150 miliona eura, što je oko 10 odsto više nego godinu ranije, objavljeno je u izvještaju za 2022. koji je predstavila Asocijacija industrije video igara Srbije (SGA).

Prema podacima SGA, u Srbiji radi više od 140 gejming kompanija, studija i timova koji aktivno razvijaju video igre i zapošljavaju više od 2.500 ljudi, izjavila je izvršna menadžerka SGA Srbije Kristina Janković Obućina. Kako je istakla, 30 odsto svih zaposlenih su žene, kao i polovina svih vođa timova.

“U Srbiji je u toku prošle godine objavljena 51 igra, a 94 su trenutno u razvoju. Igre proizvedene Srbije su u toku prošle godine kupljene ili preuzete više od 100 miliona puta”, navela je Obućina i dodala da više od polovina ispitanih planira da proširuje timove, pa bi u ovoj godini prema najavama trebalo da bude otvoreno 330 novih radnih mjesta.

Prema njenim riječima, 46 odsto članova asocijacije zaposlilo je studente, odnosno diplomce nakon prakse, a 54 odsto kompanija omogućava praksu, od kojih su 44 odsto plaćene. Takođe, u Srbiji u ovoj industriji radi 126 stranaca, a svi zaposleni se u firmama zadržavaju dugo, dodaje Obućina. Prosjek je pet godina i u tom smislu je Srbija u skladu sa trendovima u globalnoj industriji.

Programski direktor SGA Relja Bobić naglasio je da gejming industrija u Srbiji ima kontinuirani rast od 10 do 20 odsto godišnje po pitanju prihoda, broja zaposlenih, broja igara koje se produciraju u Srbiji.

“Glavni izazovi za domaće kompanija su previsoki porezi, ali i dvostruko oporezivanje sa SAD, pa su neke kompanije prinuđene da registruju svoje filijale u nekim evropskim zemljama”, naveo je Bobić i dodao da igre za mobilne telefone čine oko 45 odsto svih proizvedenih igara, a blizu tom procentu su i igre za PC, te da najveći dio prihoda dolazi sa tržišta SAD, Njemačke i Velike Britanije.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije Mihailo Vesović podsjetio je da gejming industrija u Srbiji zvanično postoji od 2017. godine, a da godišnja istraživanja pokazuju stalan rast od 10 odsto, što se očekuje i u 2023. godini. PKS će ove godine podržati nastup gejming kompanija na međunarodnom sajmu u Kelnu, što je prema riječima Vesovića, jedan od načina da podrži promocija ove industrije na međunarodnom tržištu.

Cord

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *