Godinu dana inicijative za unapređenje uslova za rad kurira koji isporučuju za Glovo

Dodajte komentar

Ovog aprila Glovo slavi prvu godišnjicu inicijative “Obećanje dostavljačima”, koja podrazumijeva posvećenost kompanije da kontinuirano unapređuje beneficije i iskustvo kurira, koji sarađuju sa ovom platformom

Inicijativa je kreirana na osnovu savjeta datih od strane grupe nezavisnih međunarodnih eksperata i njome se uspostavlja set standarda koji uključuju veću bezbjednost i zaštitu kurira, osiguranje treće strane i osiguranje od nezgode, te pristup obukama za sticanje novih znanja i vještina i druge benefite.

“Iako mi u Crnoj Gori nemamo gig ekonomiju kao takvu, već sarađujemo sa eksternim agencijama koje zapošljavaju kurire koji dostavljaju za našu platformu, drugi aspekti inicijative “Obećanje dostavljačima” su za nas vrlo važni,” ističe Bojana Radović, izvršna direktorica Glova za Crnu Goru. “Posvećeni smo da na najbolji način razvijemo komponente ovog programa, kao što su kursevi za bezbjednost na putu i fizičku bezbjednost, te da kroz našu online platformu za učenje ponudimo atraktivne kurseve za unapređenje sposobnosti u domenu marketinga, prodaje i drugih vještina, kao i kurseve engleskog jezika. Ovo je važno jer se naša zajednica na aplikaciji širi i obuhvata i strance koji žive u Crnoj Gori, naročito u primorskim opštinama gdje smo prisutni,” ističe Radović.

U prethodnih godinu dana, Glovo u Crnoj Gori je zajedno sa NVO „Alfa centar“ i Mašinskim fakultetom, sa kojim je potpisan i memorandum o dugoročnoj saradnji, organizovao jedanaest kurseva bezbjednosti za kurire, kako u centralnom tako i u primorskom dijelu zemlje. U okviru ove saradnje, na raspolaganju su simulatori koji pomažu sprovođenje preciznije bezbjednosne obuke. Do kraja tekuće godine, Glovo planira da organizuje još sedam ovakvih obuka u Podgorici i Budvi, te na taj način obezbijedi da 35% aktivne flote kurira koji rade sa Glovom budu dio ove važne inicijative.

Dostavljači su aktivno koristili online platformu za učenje, koju im na raspolaganje stavlja Glovo – tri najpopularnija kursa na platformi bila su Poslovni engleski, Uvod u excel i Uvod u digitalni marketing. Cilj Glova je da pruži još veću podršku u ovom aspektu, tako što će u tekućoj godini snažnije i intenzivnije raditi na promociji platforme, kao i na dodatnom unapređenju njenog sadržaja.

Osim toga, kao dio ove inicijative, kuririma koji su angažovani od strane Glova je na raspolaganju veliki broj popusta – kod telekomunikacionih agencija, za opravke prevoznih sredstava, kupovinu mobilnih telefona, i kod drugih pružaoca usluga važnih za obavljanje kurirskog posla. Konačno, u okviru inicijative, Glovo redovno organizuje izazove sa ciljem da motiviše kurire i podstakne uvećanje njihove zarade dajući im dodatne bonuse za, u okviru izazova, unaprijed definisane vremenske periode i broj porudžbina. Do sada su sprovedena tri takva izazova u kojima je uzelo učešća 25% flote, a planirano ih je još tokom ove godine.

“Inicijativa “Obećanje dostavljačima“ je imala pozitivan uticaj na nas, a pogodnosti koje pruža podstakle su našu motivaciju za rad i našu zaradu,” kaže Radonja koji već neko virjeme dostavlja za Glovo.

Preko partnerskih agencija, Glovo angažuje više stotina kurira širom Crne Gore, kojima je ovo ili glavni ili dopunski posao. Svi oni kao glavnu prednost ovog posla u odnosu na druge ističu fleksibilnost, nezavisnost i samostalnost u radu, što ga čini manje stresnim, a nivo zarade zavisan je samo od sopstvenog rada i angažovanja.

“Osim što je zanimljiv i dinamičan posao, biti kurir za Glovo je i fleksibilan posao. Radimo koliko želimo i kad želimo, ukoliko hoćemo da uzmemo slobodan dan, sami o tome odlučujemo, što je u današnje vrijeme pravi luksuz. Nemamo pritisak nadređenih – često u šali kažemo, “ona pizza iza tebe ništa ne priča”. Sami sebi smo šefovi, a Glovo menadžment nam stoji na raspolaganju za svu pomoć koja nam je potrebna. Osim što se od ovog posla može zaraditi dobra plata za naše uslove, ovo je idealno za sve one kojima vožnja pričinjava zadovoljstvo,” ističe Dalibor, koji je za kratko vrijeme od nekoga ko Podgoricu slabo poznaje, postao jedan od najboljih kurira i veliki ljubitelj ovog posla.

Glovo je u Crnoj Gori prisutan već dvije godine i posluje u Podgorici, Nikšiću, Baru, Budvi, Kotoru, Tivtu, Herceg Novom, Ulcinju i Cetinju.

O Glovu

Glovo je jedna od prvih multikategorijalnih aplikacija koje povezuju restorane, apoteke, prehrambene lance i prodavnice široke namjene, uključujući i kategoriju „bilo šta“ koja korisnicima omogućava da naruče šta god žele u svom gradu. Osnovan u Barseloni 2015. godine, Glovo posluje na 25 tržišta u više od 1300 gradova u Jugozapadnoj i Istočnoj Evropi i Africi. Misija Glova je da svim stanovnicima grada u kojem posluje učini brzo dostupnim sve ono što taj grad nudi. Na taj način, korisnici Glova mogu uživati u svom odabiru proizvoda kada i gdje to oni žele.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *