First Republic izgubio 72 milijarde dolara depozita tokom bankarske krize

Dodajte komentar

Neto odliv depozita premašio bi 100 milijardi dolara u prvom kvartalu da nije bilo spašavanja 11 najvećih banaka u zemlji First Republic (FRC) priopćila je u ponedjeljak da je izgubila neto ukupno 72 milijarde dolara depozita tokom prvog tromjesečja, odliv koji bi premašio 100 milijardi dolara da nije bilo spašavanja 11 najvećih banaka u zemlji.

Klijenti su povukli svoj novac iz institucije u San Franciscu nakon propasti banke Silicon Valley 10. marta, događaja koji je izazvao paniku u bankarskom sistemu i natjerao štediše da potraže navodnu sigurnost većih financijskih institucija.

First Republic pokušala je prebroditi previranja posuđujući se od Federalnih rezervi, primivši 30 milijardi dolara neosiguranih depozita od 11 najvećih banaka u zemlji i unajmivši savjetnike za niz opcija, uključujući prodaju.

Uprkos ovim potezima, ukupni saldo depozita First Republica i dalje je pao za neto ukupno 41% tokom tromjesečja, na 104,4 milijarde dolara, prema izvještaju o zaradi za prvo tromjesečje objavljenom u ponedjeljak. Bez infuzije od 30 milijardi dolara od 11 suparničkih banaka njegov bi neto odliv bio 102 milijarde dolara. Neto odliv bio je znatno veći od očekivanog.

Objave su dovele do skoka dionica First Republica u trgovanju izvan radnog vremena, čak 21%. Njegove dionice pale su za više od 85% od januara. U ponedjeljak je zatvorio dan trgovanja s rastom od 12%.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *