Brković se odlaganjima brani od stečaja

Dodajte komentar

I jučerašnji pokušaj za uvođenje stečajnog postupka pokazao se kao neuspješan jer se pred Privrednim sudom nije pojavio niko od predstavnika kompanije Dragana Brkovića, pa je postupak pomjeren za 17. maj

Uprava prihoda i carina (UPC) već dvije godine ne može da uvede stečaj u kompaniju Vektra “Jakić”, a to je uglavnom zbog čestih odlaganja ročišta i zahtjeva za izuzećem sudija. Do sada se u ovom sporu promijenilo čak troje sudija.

Naime, i jučerašnji pokušaj za uvođenje stečajnog postupka pokazao se kao neuspješan jer se pred Privrednim sudom nije pojavio niko od predstavnika kompanije Dragana Brkovića, pa je postupak pomjeren za 17. maj.

UPC traži stečaj zbog duga od 7,4 miliona eura koji se odnosi na poreze i naknade za koncesiju, što su iz Vektre “Jakić” u prethodnom periodu demantovali tvrdeći da je veći dio tih potraživanja obezbijeđen i tražili da UPC precizira koji je iznos neobezbijeđen. UPC ima zalogu na njihovu imovinu po osnovu rešenja o prinudnoj naplati, ali Vektra tvrdi da UPC ne može tražiti stečaj jer se za dug za koncesije vodi drugi postupak po tužbi Uprave za šume radi utvrđivanja naknade cjelokupnog duga. U izvještaju nekadašnje stečajne upravnice Vere Peković navodi se da je račun Vektre “Jakić” u blokadi od aprila 2015. godine i to na iznos od 19,7 miliona eura. U međuvremenu, za stečajnog upravnika imenovana je Jadranka Bojović, koja bi trebalo da se pred sudom pojavi na narednom ročištu.

Država je sa Vektrom “Jakić” raskinula ugovor o koncesiji polovinom 2019, koja je nastavila sa eksploatacijom šuma na osnovu privremene mjere koja je bila na snazi godinu i po. Kako Vektra nije izmirivala obaveze, sud je, ukazujući na izrazitu nesrazmjeru između koristi koju ova kompanija ostvaruje i štete koju trpi država, ukinuo mjeru.

UPC, takođe, traži uvođenje stečaja i u drugu Brkovićevu kompaniju, Vektru “Boka” zbog nepoštovanja plana reorganizacije, a taj postupak će biti nastavljen sredinom narednog mjeseca. Ovaj zahtjev je u prekidu od kraja decembra prošle godine jer se još čeka odluka predsjednika Privrednog suda o zahtjevu za izuzeće sudije. Odbijen je i zahtjev za dopunu finansijskog izvještaja privremenog stečajnog upravnika. Prema nalazu upravnika, Vektra “Boka” je do sada realizovala 60 odsto obaveza prema planu reorganizacije. Rok za izmirenje obaveza prema planu istekao je početkom februara. I u ovom sporu Brkovićeva kompanija je u više navrata tražila odlaganja i izuzeća sudija.
Radnici Brkovićevih preduzeća u više navrata su protestovali zahtijevajući naplatu svojih potraživanja, strahujući da će zbog nagomilanih dugova ovih kompanija ostati bez njih.

Više sudskih postupaka u toku

Kompanija Vektra “Jakić” prošle godine je ponovo tužila Upravu za šume (UzŠ) tražeći odštetu od 62,2 miliona eura zbog raskida koncesionog ugovora. Prema toj tužbi, tražili su 48,3 miliona eura koja se odnose na izgubljenu dobit, 13,7 miliona na materijalnu štetu koja je nastala raskidom, a za povredu poslovnog ugleda tražili su 250.000 eura. Razlog za raskid ugovora, prema ocjeni države, bio je nepoštovanje koncesionog ugovora. Inače, Brković i država vode brojne sporove pred Privrednim sudom.

Izvor: Dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *