Zatvara se sve više maloprodajnih objekata

Dodajte komentar

Hiljade trgovina u Njemačkoj zauvijek će zatvoriti svoja vrata zbog rasta operativnih troškova i pada kupovne moći potrošača. Samo ove godine to je već uradilo njih 9.000, a bez uspješnih trgovina gradska središta nemaju mnogo perspektive u budućnosti, upozorilo je njemačko udruženje trgovaca u maloprodaji HDE.

Broj maloprodajnih trgovina u najvećoj evropskoj ekonomiji već godinama je u padu, a tokom pandemije koronavirusa trend zatvaranja se ubrzao jer su potrošači kupovali putem interneta.

Od 2020. do 2022, svake godine vrata je trajno zatvorilo 11.000 trgovina. U periodu od 2015. do 2019. na godišnjem nivou u prosjeku se zatvaralo oko 5.000 prodavnica. U HDE predviđaju da će se u 2023. zatvoriti još 9.000 trgovina.

Kada se na stranu stave mikro trgovine, širem Njemačke posluje 311.000 prodavnica, dok je poređenja radi u 2015. bilo njih 373.000, podaci su tog udruženja.

“S obzirom na brojke posljednjih nekoliko godina, trebalo bi da aktiviramo sva zvona za uzbunu u svim gradskim centrima i među političarima. Bez uspješnih maloprodajnih trgovina, gradska jezgra nemaju mnogo perspektive u budućnosti”, upozorio je predsjednik HDE Alexander von Preen.

Dodao je da troškovi i kupovna moć najviše utiču na manje specijalizovane maloprodajne trgovine, poput modnih butika, trgovina obućom i pekara. Istovremeno, mnogi veliki trgovački lanci smanjuju svoju mrežu trgovina.

Sve veći broj praznih poslovnih prostora u mnogim mjestima i gradskim centrima čini ih manje atraktivnim, a ugrožava i zdravlje preostalih preduzetnika, upozorio je Von Preen.

Kako bi usporili gašenje trgovina, Von Preen navodi da bi “nebirokratski i brzi procesi odobravanja prenamjene i mijenjanja zona morali da budu na vrhu liste prioriteta vlade”.

“Umre li maloprodajni sektor, umire i grad”, poručio je Von Preen.

Hina

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *