Snažan rast ulaganja kompanija u vještačku inteligenciju

Dodajte komentar

Vještačka inteligencija (AI) brzo je postala značajna investicija za većinu firmi, a agencija Omdia u novom izvještaju otkriva da se ove godine na to troše značajni iznosi, te da će se još povećati u 2024.

“Čak 42 odsto anketiranih firmi ima budžete za AI za 2023. od milion dolara ili više, 23 odsto ima od dva miliona dolara ili više, a 9 odsto ima budžete od 5 miliona dolara ili više”, rekao je glavni analitičar u Omdiji, Mark Beccue.

“Trend potrošnje je konstantan bez obzira na prihode firme, region ili veličinu. Postoje logične razlike – firme s manjim prihodom troše manje od onih s većim prihodom, a firme sa naprednom upotrebom AI troše više od ostalih”, tvrdi Beccue.

Omdia je u februaru 2023. sprovela anketu u kojoj je učestvovalo 369 firmi kada je interes za AI eksplodirao, a budžeti za 2023. vjerovatno su postavljeni prije njegovog starta. Međutim, sve veća potrošnja na vještačku inteligenciju ima značajne implikacije. Na primjer, budžeti za AI vjerovatno izjedaju budžete koji su prije bili namijenjeni drugim IT i operativnim inicijativama. Takođe, biće povećan pritisak na organizacije da brzo postanu kompetentne i pokažu rezultate.

Povećanje budžeta za AI obično znači da menadžment očekuje materijalne rezultate u određenom vremenskom roku. Inicijative AI cvjetaju unutar organizacija koje imaju dobre procedure za sprovođenje inovacija. S druge strane, organizacije s tradicionalnom poslovnom kulturom teško će postići rezultate. Uz formiranje budžeta za umjetnu inteligenciju, organizacije moraju razviti i izvještavanje o određenim rezultatima tih investicija. Značajni budžeti za AI odražavaće značaj prilagođavanja cjelokupne organizacije. Ulagaće se u izgradnju organizacijskih struktura za upravljanje ljudima i procesima koji podržavaju operacionalizaciju vještačke inteligencije.

ICT Business

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *