Credit Suisse bilježi odliv kapitala od čak 68 milijardi dolara

Dodajte komentar

Credit Suisse u ponedjeljak je otkrio da je pretrpio neto odlive imovine od 61,2 milijarde švajcarskih franaka (68,6 milijardi dolara) tokom kolapsa u prvom tromjesečju koji je kulminirao njenim hitnim spašavanjem od strane domaćeg konkurenta UBS-a.

Pogođeni švajcarski zajmodavac objavio je jednokratnu dobit od 12,43 milijarde švajcarskih franaka za prvo tromjesečje 2023., zbog kontroverznog otpisa 15 milijardi švajcarskih franaka AT1 obveznica od strane švajcarskog regulatora kao dijela dogovora. Prilagođeni gubitak prije oporezivanja za ovo tromjesečje iznosio je 1,3 milijarde švajcarskih franaka.

Švajcarske vlasti posredovale su u kontroverznom spašavanju od 3 milijarde švajcarskih franaka tokom  vikenda krajem marta, nakon kolapsa depozita Credit Suissea i cijene dionica usred straha od globalne bankarske krize izazvane padom američkog zajmodavca Silicon Valley Bank.

U izvještaju o zaradi od ponedjeljka, koji bi mogao biti posljednji u 167-godišnjoj istoriji, Credit Suisse je rekao da je iskusio značajne neto odlive imovine, posebno u drugoj polovini marta2023., koji su “ublaženi, ali se još nisu preokrenuli od 24. aprila.”

Neto odlivi u prvom tromjesečju iznosili su ukupno 61,2 milijarde, 5% imovine grupe pod upravljanjem na kraju 2022. Odlivi depozita predstavljali su 57% neto odliva imovine iz jedinice za upravljanje imovinom Credit Suisse i Švajcarske banke za kvartal.

“U drugoj polovini marta 2023. Credit Suisse je iskusio značajna povlačenja gotovinskih depozita kao i neobnavljanje oročenih depozita koji dospijevaju. Depoziti klijenata smanjili su se za 67 milijardi CHF u prvom tromjesečju 23. godine”, objavila je banka.

“Ovi odlivi, koji su bili najakutniji u danima koji su neposredno prethodili i nakon objave spajanja, stabilizovali su se na mnogo nižim nivoima, ali se još nisu preokrenuli do 24. aprila 2023.”

Očekuje se da će akvizicija biti izvršena do kraja ove godine, ako bude moguće, ali očekuje se da će potpuna apsorpcija poslovanja Credit Suissea u UBS Grupu trajati oko tri do četiri godine.

UBS je u ponedjeljak objavio da će njegov glavni direktor za rizike grupe Christian Bluhm ostati na dužnosti zbog planirane akvizicije Credit Suissea, odgađajući planiranu primopredaju Damienu Vogelu 1. maja, koji će sada preuzeti novostvorenu ulogu kontrole rizika grupe šef integracije.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *