Wall Street: Potop Tesle kriv za pad Nasdaqa

Dodajte komentar

Američki indeksi pali su u četvrtak šzo je reakcija investitora na mješovitu zaradu kompanija, uključujući razočaravajuće rezultate Tesle. Ulagači su takođe analizirali svježe podatke koji su signalizirali pad privrede.

Nasdaq Composite pao je 0,8% na 12.059,56. Dow Jones izgubio je 110,39 bodova, ili 0,33%, zatvorivši na 33.786,62, dok je S&P 500 izgubio 0,6% da bi završio na 4,129.79.

Svi glavni indeksi na putu su nedjeljnih gubitaka i njihove najgore nedjeljne izvedbe od marta. S&P je pao oko 0,2%, dok je Nasdaq izgubio otprilike 0,5%. Dow je pao za oko 0,3% i na putu je da prekine četvoronedjeljni pobjednički niz.

“Iako se do sada čini da su dionice oporavile, raspoloženje je bilo u redu i vidite da volatilnost dionica nastavlja da pada, priča iz korporacija je da su marže pod pritiskom i nastavljamo da primjećujemo taj pad”, rekao je Anna Han, dionički strateg u Wells Fargo Securities.

Sve veća zabrinutost zbog pritiska na smanjenje profitnih marži naštetila je dionicama Tesle jer je proizvođač električnih vozila smanjio cijene nekih svojih automobila tokom posljednjeg tromjesečnog razdoblja. Kompanija je objavila pad neto dobiti od više od 20% u odnosu na prošlu godinu nakon zvona u srijedu. Dionice su pale za oko 10%.

Ostale tehnološke dionice pokazale su znakove slabosti. Nvidia, Microsoft, Meta Platforme i Apple, svi završili niže. Dionice Seagate Technologyja su izgubile više od 9% nakon što su promašile procjene i objavile razočaravajuće smjernice, navodeći kao razlog slabu potražnju.

Energetika je označila još jedno područje slabosti tržišta jer su cijene nafte pale za 2%. Neki zaostaci uključuju APA, Marathon Oil i Phillips 66.

Razočaravajući rezultati AT&T-a i American Expressa dodatno su zabrinuli investitore. Platna tvrtka, koja nudi još jedan pogled na zdravlje potrošača u SAD-u, izgubila je 1% jer je zarada po dionici bila manja od procjena. AT&T je pao 10,4% zbog straha od usporavanja rasta pretplatnika.

Do sada je u ovoj sezoni zarada oko 16% kompanija u S&P 500 izvijestilo o rezultatima, pri čemu je oko 76% nadmašilo očekivanja zarade po dionici, prema podacima FactSeta od četvrtka. Mnogi na Wall Streetu ove se sezone spremaju za pad zarade. Međutim, opći nedostatak predviđanja dobiti počeo je zabrinjavati neke ulagače.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *