Sud u Hong Kongu proglasio kriptovalute imovinom

Dodajte komentar

Sud sa sjedištem u Hong Kongu priznao je kriptovalute kao imovinu koja može biti u nečijem posjedu i može se potraživati, stoji u presudi koja se odnosi na ugašenu kripto mjenjačnicu Gatecoin.

U analizi presude koju je objavila advokatska firma Hogan Lovells, sutkinja Linda Chan navodno je rekla da kripto ima imovinske atribute. Sud smatrao da je u redu slijediti obrazloženje koje primjenjuju druge jurisdikcije – da je kripto vlasništvo i da može biti predmet potražnje.

“Kao i druge jurisdikcije zajedničkog prava, naša definicija ‘imovine‘ je inkluzivna i namijenjena je širokom značenju”, napomenula je Chan.

Prema Hoganu Lovellsu, nova presuda potencijalno može stečajnim upravnicima pružiti, u slučaju nesolventnosti u Hong Kongu, preciznost u pogledu digitalne imovine. Potvrđivanje da kripto predstavlja imovinu sličnu dionicama, usklađuje Hong Kong s drugim jurisdikcijama.

Slučaj se, između ostalog, odnosi i na Gatecoin, kripto razmjenu sa sjedištem u Hong Kongu koja je pretrpjela hakovanje 2016. godine i tako izgubila dva miliona dolara digitalne imovine. Mjenjačnica je u martu 2019. objavila da je primila obavezni nalog za likvidaciju od suda u Hong Kongu.

U SAD-u Poreska uprava priznaje kriptovalute kao imovinu u savezne porezne svrhe. To znači da se načela koja se primjenjuju na transakcije nekretnina primjenjuju i na transakcije pomoću kripto valuta. Sudovi u Kini su takođe priznali kripto kao imovinu i to još 2019. godine kada je Internetski sud u Hangzhou legalno priznao bitcoin kao digitalno vlasništvo.

Dok Hong Kong gura svoj cilj da postane globalni kripto centar, kineske banke povezane s državom koriste priliku za izgradnju partnerstava i uvođenje regulisanih kripto firmi u Hong Kong. Događaji su se odvijali uprkos zabrani kripto aktivnosti u Kini.

Lider

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *