Šort seleri koji se klade protiv evropskih banaka će pretrpjeti ogromne gubitke

Dodajte komentar

Šort seleri koji se klade protiv evropskih banaka najvjerovatnije će pretrpjeti ogromne gubitke u aprilu nakon što se sektor oporavio od šokantnog pada Credit Suisse-a u iščekivanju jake kvartalne zarade.

Investitori koji su se kladili protiv banaka vjerujući da će cijene dionica u ovom sektoru dodatno pasti, do sada su ovog mjeseca izgubili oko milijardu dolara, prema kompaniji Ortex, nakon što su u martu ostvarili 2,7 milijardi dolara, što je njihov najveći profit na kratkim pozicijama evropskih banaka u više od godine.

Indeks dionica evropskih banaka STOXX porastao je za čak 18% u odnosu na najniže vrijednosti s kraja marta. Italijanski UniCredit – jedna od dionica s najvećim kratkim plasmanom prema Ortex-u i S&P Global Market Intelligence-u – porasla je 35% od tada na najviši nivo od 2016. godine.

„Povećanje kamatnih stopa značajno je povećalo prihod od kamata i to trenutno neće pasti. Još nije vrijeme da izostavite finansije iz svog portfelja“, rekao je Karlo Francini, iz Banca Ifigest u Milanu.

Prije samo nekoliko sedmica, na vrhuncu bankarskih previranja, tržišta su se pripremala za duboki pad, pa čak i za centralne banke da preokrenu kurs i počnu da smanjuju kamatne stope.

Stres je sada popustio i investitori ponovo uzimaju u obzir povećanje kamatnih stopa, pomažući bankarskim dionicama da se oporave, ali hvatajući prodavce na kratko i druge investitore koji nespremno smanjuju svoju izloženost sektoru.

“Banke ne uspijevaju da odraze pozitivan uticaj kamatnih stopa do sada, imaju mnogo jaču kapitalnu osnovu nego što su imale u drugim vremenima ekonomske slabosti i stoga je Evropska centralna banka nastavila da odobrava otkupe”, rekao je James Rutland , menadžer fonda u Invesco-u u Londonu,.

Ali istraživanje Bank of America pokazalo je da su menadžeri fondova u aprilu smanjili izloženost bankama najniže od maja 2020. godine.

Ortex procjenjuje da je kratka kamata na evropske banke blizu 1% što je maksimum za 11 mjeseci. Među 15 najboljih banaka na rang-listi Ortex i S&P su BNP, Santander i ABN, koji su više nego prepolovili svoje gubitke od početka marta.

Jedna oblast za zabrinutost je izloženost komercijalnim nekretninama i investitori će biti oprezni na svaki znak novog stresa kako evropski zajmodavci budu izvještavali o zaradi sljedeće sedmice.

(Reuters)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *