Petoro poslanika DPS-a i SD-a bez imuniteta, SDT-u odriješene ruke da istražuje stanove

Dodajte komentar

Parlamentarna većina, uz podršku poslanice Socijaldemokratske partije (SDP) Dragice Anđelić, odobrila je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) da krivično goni petoro poslanika opozicije, osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja u slučaju “Stanovi”.

Radi se o poslanicima Demokratske partije socijalista (DPS) Predragu Boškoviću, Suzani Pribilović i Dragici Sekulić, kao i Ivanu Brajoviću i Damiru Šehoviću iz Socijaldemokrata (SD), koji su bili u Komisiji za dodjelu stanova bivše vlade, tokom vlasti DPS-a.

Sem njih, pod sumnjom SDT-a su i bivši ministri Budimir Šegrt (DPS), Suad Numanović (DPS), Sanja Vlahović (DPS) i Osman Nurković (BS), bivši šef kabineta predsjednika i bivši konzul u Sremskim Karlovcima Dražen Miličković, bivši generalni sekretar Skupštine Aleksandar Jovićević (SD) i njegova bivša pomoćnica Jelena Radonjić. Njih ne štiti imunitet.

SDT sumnja da su nekadašnji funkcioneri u Vladi DPS-a od 2016. do 2020. godine, odlučivali o dodjeli stanova i kredita, suprotno kriterijumima koji su definisani njenom tadašnjom odlukom.

Krivične prijave protiv njih podnio je premijer Dritan Abazović sredinom oktobra prošle godine, tvrdeći da je time država oštećena za oko dva miliona eura.

Tada je objasnio da je to posljedica zloupotrebe službenog položaja,navodeći da imaju spisak od više od 500 ljudi koji su dobili stanove i kredite.

Za ukidanje imuniteta glasali su juče poslanici DF-a, Demokrata, GP URA, SNP-a, Prave i Ujedinjene Crne Gore, kao i Anđelićeva.

Opozicija bojkotuje rad parlamenta nakon što je raspušten.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović je podsjetila da je Administrativni odbor 22. decembra jednoglasno predložio odobrenje za krivično gonjenje. Objasnila je da se Skupština nije do sada o tome izjašnjavala, jer je grupa poslanika na koje se odnosi zahtjev zamolila da im se omogući prisustvo u sali, ali zbog obaveza nijesu mogli da prisustvuju sjednici krajem decembra.

“Na Kolegijumu smo se dogovorili da se ovo ne tretira na vanrednom zasjedanju,kao ni na prvoj sjednici proljećnog zasjedanja pa je ova tačka ostala za drugu sjednicu redovnog proljećnog zasjedanja”, rekla je predsjednica Skupštine Đurović.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *