ANO sa austrijskim regulatorima: Usklađivanjem sa EU regulativom do dostizanja obaveznih standarda

Dodajte komentar

Postepeno i pravovremeno usklađivanje sa EU regulativom u oblasti osiguranja najispravniji je put ka dostizanju standarda i zahtjeva novog regulatornog režima Solventnost II, zaključak je sa sastanka rukovodstava crnogorske Agencije za nadzor osiguranja (ANO) i austrijske Agencije za nadzor finansijskih usluga (FMA).

Predsjednik Savjeta ANO Uroš Andrijašević i direktor Agencije Branko Barjaktarović susreli su se u Budvi sa šefom supervizije u austrijskom regulatoru osiguranja FMA Peterom Braumilerom.

Tokom sastanka su razmijenjene informacije o pokazateljima poslovanja dva tržišta osiguranja, sa posebnim akcentom na poslovanje kompanija sa austrijskim kapitalom u Crnoj Gori. Dogovoren je dalji razvoj saradnje, prije svega u dijelu zajedničkih supervizorskih aktivnosti kao i razmjene najbolje prakse i iskustava superviziji osiguranja.

“Saradnja sa austrijskim regulatorom osiguranja posebno je značajna zbog činjenice da su pet od devet kompanija koje posluju na crnogorskom tržištu dio austrijskih osiguravajućih grupa, te da 77% premije fakturisane u grupi životnih osiguranja predstavlja premiju tri kompanije sa kapitalom iz Austrije koje posluju u toj grupi osiguranja”, podsjećaju iz ANO.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *