Mjesečni rast cijena konačno u minusu, hiperinflacija na godišnjem nivou i dalje traje

Dodajte komentar

Potrošačke cijene u martu u prosjeku su bile više za 10,5 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, čime je Crna Gora zaokružila 12 mjesec u zoni hiperinflacije, pokazuju podaci Uprave za statistiku – Monstat.

Najviše su rasle cijene čvrstih goriva i usluga za popravku i održavanje stanova – po 32,8 odsto, zatim stvarne rente koju plaćaju podstanari 30,6 odsto, te mlijeka, sira i jaja 25,7 odsto.

Naziv grupe Godišnja inflacija %
Čvrsta goriva 32,8
Usluge za održavanje i popravku stanova 32,8
Stvarne rente koje plaćaju stanari za primarno boravište 30,6
Mlijeko, sir i jaja 25,7
Usluge smještaja 24,3
Kratkotrajna dobra za rutinsko održavanje domaćinstva 24,1
Frizerske usluge i ostale usluge za ličnu njegu 23,8
Povrće 18,2
Šećer, džem, med, čokolada i slatkiši 16,1
Meso 14,4
Restorani, kafei i slično 12,1
Odjeća 7
Hljeb i žitarice 6,4
Ulja i masti -0,8
Kafa, čaj i kakao -1,5
Fotografska i filmska oprema i optički instrumenti -1,9
Oprema za prijem, snimanje i reprodukciju zvuka i slike -3,3
Oprema za obradu podataka -4,3
Gorivo i mazivo za motorna vozila -5,9

Istovremeno, kako preciziraju iz Monstata, cijene proizvoda i usluga lične potrošnje bile su u prosjeku su manje za 0,7 odsto u odnosu na februar. Ovo je prvi pad prosječnih cijena na mjesečnom nivou još od novembra 2020. godine.

Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imao je rast cijena goriva za motorna vozila; obuće; održavanja i popravke vozila; mesa; usluga u restoranima; odjeće; hrane i čvrstih goriva.

“Po glavnim grupama proizvoda i usluga, u martu u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je rast u grupama: Prevoz (2,0%); Odjeća i obuća (1,7%); Namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (0,5%); Zdravlje (0,4%); Rekreacija i kultura (0,3%); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (0,2%), dok je pad cijena zabilježen u grupama: Hrana i bezalkoholna pića (-3,0%); Ostala dobra i usluge (-0,4%); Komunikacije (-0,1%); Restorani i hoteli (-0,1%)”, navode iz Monstata.

Podsjećamo da je prošlog mjeseca počela akcija “Stop inflaciji” u okviru koje su trgovine smanjile cijene u 25 kategorija prehrambenih i drugih osnovnih životnih namirnica, i tako će biti do kraja ovog mjeseca. Ista akcija počela je i u apotekama za 25 preparata i ljekova, a trajaće do kraja juna.

Potrošačke cijene u prva tri mjeseca 2023. godine u poređenju sa istim periodom 2022. godine, u prosjeku su više za 13,9 odsto.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *