Hoće li Rusija prestići SAD i postati najveći rudar bitcoina?

Dodajte komentar

Rusija je u posljednje vrijeme napravila značajan iskorak i postala drugi najveći rudar bitcoina na svijetu, odmah nakon SAD-a.

Kina je nekada bila vodeći svjetski centar kripto rudarstva, koje je činilo između 65 i 75 posto ukupne računalne snage bitcoin mreže. No, otkako je vlada u biti zabranila tu praksu 2021. godine, zatvarajući neke od najvećih svjetskih objekata, globalno okruženje kripto rudarenja se izmijenilo.

S jedne strane pojavila su se nova rudarska žarišta poput Kazahstana. S druge strane, rudari u SAD-u povećali su kapacitete kako bi zadovoljili potražnju, pomažući zemlji da zauzme tzv. ‘pole position‘.

Međutim, stvari se brzo mijenjaju i SAD možda neće moći zadržati vodstvo.

Prema BitRiveru, ruskoj tehnološkoj kompaniji koja upravlja postrojenjima za rudarenje kriptovaluta na hidroelektrane, ruski rudarski kapacitet dostigao je jedan gigavat u razdoblju od januara do marta 2023., što je svrstava na drugo mjesto po prvi put. U komentarima koje je prenio Kommersant, izvršni direktor BitRivera Igor Runets rekao je da uspon Rusije dolazi u trenutku kada je tempo rudarenja u SAD-u usporen rastom cijena električne energije i ukidanjem poreznih podsticaja.

– Osim toga, veliku većinu opreme američki rudari su kupili na kredit, tako da su mnoge kompanije s prekomjernom finansijskom polugom u procesu bankrota ili su već bankrotirale – dodao je.

Američki rudari suočavaju se s većim porezima

Sve u svemu, porezno i regulatorno okruženje u kojem se nalaze američki kripto rudari u posljednje je vrijeme postalo znatno manje gostoljubivo.

Od izuzeća koja omogućuju kvalifikovanim velikim računarskim objektima plaćanje snižene stope poreza u Montani, trend se mijenja i zahtijevaju se dodatni porezi koji ciljaju kripto rudare.

Na primjer, u budžetu predsjednika Bidena za 2023. godinu Ministarstvo finansija predložilo je trošarine od 30 posto. Porez se naplaćuje na troškove napajanja kripto rudarskih postrojenja. Prema tim predlozima, rudarske kompanije takođe će morati izvijestiti koliko električne energije koriste i svoje izvore energije.

Greenbook‘ Ministarstva finansija objavljen u martu tvrdi da rast rudarenja digitalne imovine ima negativan uticaj na okolinu. Takođe može povećati cijene energije. Ovaj potez jasno pokazuje da je cilj poreza ograničiti rast kripto rudarenja. U dokumentu se dodaje da bi trošarina na potrošnju električne energije od strane rudara digitalne imovine mogla smanjiti rudarsku aktivnost zajedno s povezanim uticajima na okolinu i drugim štetama.

Savezni zakonodavci shvaćaju povećanje poreza kao sredstvo za suzbijanje sektora. Dok su neke države zauzele izravniji pristup kako bi zaustavile kripto rudarenje.

Okrug Buncombe u Sjevernoj Karolini trebao bi uvesti jednogodišnji moratorijum na sve rudarske aktivnosti. To je namijenjeno da se lokalnoj upravi da vremena da prepravi svoje politike zoniranja kako bi se prilagodila kripto-rudarskim objektima.

U međuvremenu, Teksaški senat je predstavio zakon kojim će se regulisati način na koji rudari bitcoina komuniciraju s državnom elektroenergetskom mrežom i kako se oporezuje njihova zarada.

Rusko kripto rudarenje dobilo državnu podršku

Dok lokalne, državne i nacionalne vlasti u SAD-u žele da ovladaju sektorom kripto rudarenja, nedavni događaji sugerišu da bi Rusija mogla dodatno smanjiti jaz između dva najveća rudara bitcoina na svijetu.

Nedavno je objavljeno da će ruska vlada subvencionirati novi rudarski centar od 100 megavata u istočnom Sibiru.

Trenutno izgrađena od strane BitRivera, nova kripto farma neće plaćati porez na zemljište ili imovinu i imati koristi od smanjene stope poreza na dohodak. Takođe će dobiti subvencioniranu električnu energiju po 50 posto cijene.

Izvor: lidermedia.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *