Solarni paneli za 15-ak dana na krovu Željezare

Dodajte komentar

Počeli su prvi značajniji radovi na montiranju solarne elektrane u okviru EPCG Željezare Nikšić. Pored prodaje električne energije, menadžment kompanije najavljuje i saradnju sa brojnim investitorima, koji bi kompleks Željezare pretvorili u biznis zonu.<!–more–>

Krov hale pogona Vučionice u kompleksu nikšićke Željezare za 15-ak dana krasiće solarni paneli. Radovi na njihovoj montaži počeli su danas. Krovovi i ostalih pogona će, najavljuju iz menadžmenta, u budućem periodu biti prekriveni panelima, pa će ukupna snaga solarne elektrane biti 20 MWh.

“Mi smo dobili odluku Odbora direktora da možemo da montiramo 10MWh za sopstveno korišćenje, a sledeće godine još 10 mWh. Ovo su prvi megavati iz tog Sistema. Radimo uporedo, na zemlji imamo 5 MWh, projekat je urađen i odmah krećemo sa izradom konstrukcija za tu veću elektranu”, saopštio je Đorđije Manojlović, izvršni direktor EPCG Željezara Nikšić.

“To bi nama obezbijedilo potpuno stabilno poslovanje u narednom periodu jer realizacijom i prodajom te energije dobili bismo značajna sredstva na godišnjem nivou”, istakao je predsjednik Odbora direktora Marko Perunović.

Pored prodaje električne energije i gradnje konstrukcija za solarne panele, kompleks Željezare će, poručuju iz menadžmenta, biti iskorišćen i za različite djelatnosti drugih privrednih subjekata.

“Imamo interesovanje i nekoliko stranih kompanija, u prvom redu iz Njemačke koje su zainteresovane za pokretanje linije čeličane, ulaganje u konti liv i u liniju za betonsko željezo što je jedna jako velika investicija od nekih 50 miliona eura i oni su zainteresovani za strateško partnerstvo u tom pogledu”, rekao je Perunović.

Menadžment EPCG Željezare je u progovorima i sa velikim brojem manjih investitora, a postoji i mogućnost da u hali Vučionice bude napravljen logistički centar renomiranog trgovačkog lanca.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *